Felébresztették a kómából az egyik ikerlányt

A héten maratoni műtéttel szétválasztott bangladesi ikerlányok egyikét felébresztették a mesterséges kómából. Trishna beszél és normálisan viselkedik - közölte csütörtökön a beavatkozást végző melbourne-i műtéti team vezetője.

Wirginia Maixner, a Royal Children's Hospital idegsebészetének igazgatója elmondta, a kislány olyan jól van, hogy akár el is hagyhatná az intenzív osztályt.

Ikertestvérét, Krishnát csütörtökön napközben kezdik lassan visszahozni a mélyaltatásból. A szétválasztás az ő testében és keringésében nagyobb változásokat idézett elő, ezért nála lassabb alkalmazkodásra, felépülésre számítanak az orvosok.

A szakemberek remélik, legkésőbb péntek reggelre megtudják azt is, hogy Krishna agya miként reagált a beavatkozásra. Jó jel, hogy a szerdán elvégzett MRI-vizsgálat nem mutatott agykárosodást, sőt Maixner szerint valóban jó kimenetel jósolható az agyi letapogatás alapján.

A jövő hónapban harmadik évüket betöltő lányok a koponyájuknál összenőve születtek, agyszöveteik és agyi ereik egy része is közös volt. Kedden 25 órás műtéttel választották szét őket, majd egy 6 órás plasztikai helyreállító beavatkozáson is átestek.

Maixner elmondta, hogy felépülésük után először járni kell megtanulniuk az ikreknek, amihez időre és türelemre lesz szükség.

Az összenőtt ikerpárt 2007-ben vitette egy bangladesi árvaházból Ausztráliába a Children First elnevezésű alapítvány, és azóta már több, a szétválasztást előkészítő műtéten is átestek.

A szétválasztott bangladesi ikerlányok Trishna és Krishna egy melbourne-i kórházban lábadozik 2009. november 19-én
Newly seperated twins Trishna (L) and Krishna of Bangladesh have their hands held by their guardian Moira Kelly after their surgery at the Royal Children's Hospital in Melbourne November 19, 2009. Twenty seven hours of surgery were required to separate the conjoined twins, who were joined at the head. REUTERS/Royal Children's Hospital Melbourne/Robert Reitmaier/Handout (AUSTRALIA HEALTH SOCIETY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.