Feketekassza lehet a Migration Aidnél egy portál szerint

A PestiSrácok.hu portál cikke szerint pénzügyi visszaélések gyanújára is utalnak azok a Migration Aid Facebook-oldalán közzétett, majd levett bejegyzések, amelyeket a migránsokat segítő civil szervezet önkéntesei osztottak meg a közösség tagjaival és vezetőivel. A szervezet szóvivője ugyanakkor állítja: a segítők saját pénzéről lehet szó, mert a csoport nem kezelt pénzadományokat.
A PestiSrácok.hu pénteken azt írta: az általuk lementett bejegyzések bizonyítják, hogy a Migration Aid által működtetett rendszerben nem csak tárgyi adományok, élelmiszerek, hanem készpénzek is forogtak, az összegek útja pedig "nyomon követhetetlen, átláthatatlan".

A portál által idézett egyik ilyen, utóbb törölt bejegyzésben a szervezet egy önkéntese arról írt, hogy a saját csoportján keresztül gyűjtött pénzt, amelyből már költöttek is, de még így is maradt 250 ezer forint. A segítő ezek után azt a kérdést tette fel a Migration Aid közösségi oldalán, hogy mire lenne szükség, mit vegyen a pénzből - írták.

Egy másik önkéntes azt írta: "SOS pénzadomány kellene", ugyanis negyven menekültnek akart segíteni eljutni egyik helyről a másikra. Egy harmadik bejegyzésben a segítő pénzt kért a migránsok segítésére, és azt is jelezte, hogy másnap délre kellene.

A portál szerint nemcsak a bejegyzések, hanem az arra írt válaszüzenetek is arról tanúskodnak, hogy pénzadományokat is kezeltek a Migration Aid önkéntesei.

A híroldal a birtokában lévő Facebook-bejegyzéseket megmutatta Zsohár Zsuzsannának, a Migration Aid szóvivőjének is, aki cáfolta, hogy pénzt fogadtak volna el. "A segítők saját pénzének, vagyonának mozgására biztosan voltak példák, de a Migration Aid nem kezelt készpénzt, pénzadományokat" - mondta Zsohár Zsuzsanna a PestiSrácok.hu-nak.

A szóvivő elismerte, tevékenységük első két hetében lehetett pénzadománnyal támogatni a Migration Aidet: a Vállalkozók Klubja Egyesület számlaszámára utalhattak azok, akik segíteni szerettek volna, de miután vitáztak a pénzadományokról, megszüntették a számlaszámot. "Gyorsan felszámoltuk ezt a gyakorlatot, utána pedig készpénzmentesen működtünk" - mondta Zsohár Zsuzsanna.
Hangsúlyozta: "a Migration Aidnek nincsen bankszámlája, nincsen számlaszáma. Nem pénzre volt szükségünk, hanem élelmiszerre, tárgyi adományokra, önként felajánlott szolgáltatásokra". Kitért arra is, hogy tudnak, róla: egyesek a Migration Aid nevében gyűjtöttek pénzeket, de azok nem ők voltak. Zsohár Zsuzsanna szerint csalás áldozata lett, aki ezekre a felhívásokra pénzt adott.

Közölte azt is: két konkrét pénzadományról tudnak, de azokat sem a Migration Aid bonyolította. Az első esetben egy patika alapítványi számlájára utalhattak a segíteni vágyó emberek, a patika a gyógyszeradományokat kezelte. Mintegy 37 millió forint érkezett kétezer helyről, ebből ötmillió forintot költöttek el, a többit zárolták, amíg eldöntik, mi lesz a pénz sorsa - idézte a portál a szóvivőt. A másik esetben egy alapítvány ajánlotta fel, hogy számlaszámot nyit, és az arra érkező pénzek a Migration Aid munkáját segítik. Az alapítványnak az utóbbi két hétben lehetett utalni, ezalatt 14 millió forint gyűlt össze, de ebben az esetben is zárolták a bankszámlát, a támogatásokkal az alapítvány számol majd el - tette hozzá.

A portál azt is kérdezte Zsohár Zsuzsannától, hogy ha a Migration Aid nem kezelt készpénzt, akkor hogy fordulhatott elő, hogy a PestiSrácok.hu információi szerint a szervezet két önkéntesétől 300, illetve 150 ezer forint készpénzt loptak el. A szóvivő azt mondta: mindketten "a saját zsebükből finanszírozták a segítő munkát, a náluk lévő pénzt pedig ellopta valaki".

A PestiSrácok.hu azon kérdésére, hogy kaptak-e pénzt, támogatást Soros György magyar származású amerikai üzletemberhez köthető szervezetektől, Zsohár Zsuzsanna nyomatékosította: "sem Soros Györgytől, sem Demján Sándortól, sem pedig Csányi Sándortól nem kaptunk támogatást".

A szóvivő azt is elmondta, hogy a Migration Aid egyesületté szeretne válni. "Terveink szerint a jövőben egy európai ernyőszervezetként működik majd a magyar Migration Aid" - mondta. Kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a magyar családokat, a hazai szegényeket és az utcán élőket is segíteni szeretnék.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.