Nem kegyelmeztek a Fekete seregnek

Elutasította a Kúria a Fekete sereg néven elhíresült bűnszervezet ügyében a felülvizsgálati indítványokat, és hatályában fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet hétfőn kihirdetett határozatával.

A zsarolással, védelmi pénzek szedésével, prostituáltak futtatásával és más súlyos, erőszakos bűncselekmények elkövetésével vádolt harminc bűnöző közül nyolcan kérték ügyük felülvizsgálatát. Többnyire arra hivatkoztak, hogy az első fokon kiszabott öt, illetve tíz év feletti ítéletek egy részét a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla többek esetében két-három évvel súlyosbította. A védők vitatták, hogy a perben kellően bizonyított lett volna, hogy a vádlottak bűnszervezet tagjaiként követték volna el tettüket, néhány esetben pedig azzal is érveltek, hogy védenceik jogos védelmi helyzetben folyamodtak erőszakhoz. Felülvizsgálati kérelmükben mindemellett támadták az első fokon eljáró bíróság hatáskörét és a bíró pártatlanságát.

A fekete sereg felülvizsgálati tárgyalása a Kúrián
A fekete sereg felülvizsgálati tárgyalása a Kúrián

A Kúria szerint azonban az elítéltek bizonyítottan elkövették azokat a cselekményeket, amelyekért jogerős büntetésüket megkapták. A vádiratban felsorolt események egyikében sem voltak, nem is lehettek jogos védelmi helyzetben, mivel mindannyian a törvénytelenség talaján álltak, mind keresték a lehetőséget az összecsapásra, a másik kiiktatására.

A döntés – miként azt Lakatos Csilla ügyvéd lapunknak elmondta – nem érinti a bűnszervezet vezérének tartott és akként ténylegesen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt Magyar Róbert ügyét. Magyar ügyét az ügyész és a védő tartalmilag egybecsengő indítványára újra kell tárgyalni, mert  a tárgyalás jelentős részén Magyar nem volt jelen.

Mint arról korábban már többször részletesen beszámoltunk, miután már több mint három évet volt előzetes letartóztatásban, a bíró az akkor hatályos törvény szerint kénytelen volt házi őrizetbe helyezni. Házi őrizetéből azonban Magyar megszökött, Spanyolországban fogták el, állítólag bolti lopáson érték tetten. Azonban a bíróság időközben, távollétében, elítélte. Bűnszervezet vezetőjeként elkövetett súlyos bűncselekmények megszervezéséért, irányításáért ténylegesen életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték. Magyar a Hír Tv Riasztás című műsorának nyilatkozva azonban áldozatként mutatta be magát, akiből „korrupt rendőrök csináltak maffiavezért, bosszúból, amiért nem fizetett nekik részesedést a bűncselekményekből szerzett bevételeikből. A műsorban Magyar megnevezett néhány rendőri vezetőt, ám később, amikor a Nemzeti Védelmi Szolgálat is meghallgatta, már lényegesen visszafogottabb volt, és forrásaink szerint csak általánosságokat mondott. 

Lakatos Csilla lapunknak megerősítette: Magyar Róbert perének újratárgyalásán olyan új, bíróság elé eddig még nem tárt bizonyítékokkal állnak majd elő, amelyek alapjaiban más megvilágításba helyezik védence ügyét. Az eljárás sikere érdekében a védő nem árult el részleteket, Magyar korábbi nyilatkozatai azonban arra engednek következtetni, hogy az elfogása óta kirobbant Hajógyári-szigeti rendőrkorrupcióra hivatkozással, azt próbálják meg bizonyítani, hogy a Fekete sereg vezére (bár Magyar tagadja, hogy ő maffiavezér lett volna) és tagjai elleni eljárást részben vagy egészben koholt vádak, hamis tanúk és bizonyítékok felhasználásával folytatta le a rendőrség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.