Fekete volt, ezért 73 évig nem kaphatott olvasójegyet

Hét évtized várakozás után megkapta olvasójegyét Pearl Thompson afroamerikai kisnyugdíjas, akitől a faji szegregáció idején Észak-Karolinában megtagadták, hogy kikölcsönözzön egy könyvet a helyi könyvtárból.

Hetvenhárom esztendőt kellett várnia egy könyvtári olvasójegyre a 93 éves Pearl Thompsonnak, miután 1942-ben nem engedték meg neki, hogy kikölcsönözzön egy kötetet. „Épp egy esszén dolgozott, és ehhez szüksége lett volna az egyik könyvtári könyvre, ám afroamerikai diákként ezt megtagadták tőle" – nyilatkozta a The News and Observernek Ann Burlingame, a Wake Megyei Könyvtár igazgatóhelyettese.

Pearl Thompson akkoriban a Shaw Egyetem hallgatója volt, ám a faji szegregáció korában ez cseppet sem számított az észak-karolinai könyvtárban. Hiába volt égető szüksége a könyvre a tanulmányaihoz, az Olivia Rainey Könyvtár dolgozói nem voltak hajlandók odaadni neki – abban az időben még külön könyvtár működött fehéreknek és feketéknek –, helyette leküldték a pincébe a fiatal lányt, akinek ott, a félhomályban kellett elolvasnia a szakirodalmat.

Nem tudni, hogy a hét évtizeddel ezelőtti történetet ki elevenítette fel, ám amikor a megyei könyvtár jelenlegi dolgozói tudomást szereztek róla, azonnal felkutatták a Cincinnatiben élő idős hölgyet. Rövid nyomozás után sikerült megtalálniuk, és szimbolikus gesztusként felajánlottak neki egy olvasójegyet. „Ettől az asszonytól megtagadták a könyvkölcsönzést. Szerettem volna orvosolni ezt a hibát" – idézte a CNN Burlingame szavait.

Az ünnepélyes átadáson Pearl Thompson is részt vett. „Eltart egy darabig, míg odaérek" – mondta viccelődve az olvasójegyért induló, járókerettel közlekedő asszony az eseményen. Könnyeivel küszködve hozzátette, hogy nincs benne harag, és megtisztelve érzi magát, amiért hetvenhárom évvel az eset után teljesült a kívánsága.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.