Gyűrűt kaptak a feketególya-fiókák

Több mint százéves magyar hagyományt követve a Pilisi Parkerdő négy feketególya-fiókáját is meggyűrűzték a park munkatársai, így a most kirepülő madarakat útját továbbra is követni tudják. A szakemberek abban reménykednek, hogy a fiatal madarak szüleikhez hasonlóan jövőre hazánkba térnek majd vissza költeni. 

A fekete-fehér madarak egyelőre csak a környéket fedezik fel, de az ősszel már ők is indulnak Afrika felé. A fekete gólyák korcsoportonkénti csapatokban vonulnak, így nem a szüleikkel, hanem más fiatal fajtársaikkal kelnek útra.

Forrás: Pilisi Parkerdő

A gólyák rendszeres visszatérése pozitív visszajelzés a parkerdőnek, hiszen ez a faj különösen kényes a háborítatlan környezetre, fészkét gyakran a szomszédos fák kivágása miatt is elhagyja. Vonulási útvonalukról és szokásaikról a gyűrűzés segítségével kapnak képet az ornitológusok. Hazánkban 1908 óta látják el ilyen azonosítóval a madarakat. Az első gyűrű tulajdonosa a feljegyzések szerint egy fehér gólya volt.

A módszer hazánkban már a kezdeti években is szenzációs eredményeket hozott és számos újdonságra derített fényt az ornitológiában. Nem véletlen, hogy 1910-ben, Berlinben, az V. Nemzetközi Madártani Kongresszuson a madárvonulási szakosztálynak a gyűrűzés magyarországi bevezetését levezénylő Herman Ottó volt az elnöke. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.