Fekáliától bűzlik a Tisza

Baranyi Krisztina, az Együtt politikusa bemérette a vizet.

Baranyi Krisztina szerint a Tiszából vett vízminták egyértelműen bizonyítják, hogy óriási gondok vannak a szennyvíztisztítók háza táján. Ezért rendőrségi feljelentést tesz, és minden adatot kikér a Felső-Tiszavidéki szennyvíztelepekről.

Vízmintát a Tisza egy olyan pontjáról vettek, ahol 10 méter mély a víz és erős a sodrás. Egyértelműen kiderült, hogy a víz nagyon magas koncentrációban tartalmaz fekáliát, amire a magas indol és szkatol tartalom a bizonyíték, valamint zsír-észtereket. A zsír 20 kilométer hosszan fényes rétegben fedi a folyó felszínét teljes szélességében, a fekáliától pedig bűzös, habos és elszíneződött a víz.

A mérések azt is kimutatták, hogy vegyi szennyezés nem található a vízben, ugyanakkor a kommunális szennyezésre utaló KOI, melynek határértéke 25 mg/liter, addig a folyóban mért érték 3954 mg/liter, ami 158-szoros határérték túllépést jelent. Ennél is aggasztóbb, hogy míg a BOI határérték 4 mg/liter, a Tiszában mért érték ehhez képest 3003 mg/liter, ami a határérték 751-szeres túllépése.

A mérések nem reprezentatívak, a teljeskörű vizsgálat a hatóság feladata.

A tárca azt válaszolta, hogy a vízminőség védelme, a tisztított szennyvíz élővízbe bocsátása a Belügyminisztérium hatásköre és a Földművelésügyi Minisztériumnak nincs jogköre az ügyben eljárni.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vasárnap azt közölte, hogy a Tisza felszínén foltokban úszó és a parton kirakódó hab, valamint a víz helyenkénti barnás elszíneződése Záhony térségében természetes eredetű.

Azt írták, hogy péntek délelőttől helyszíni szemlét tartottak a Tiszán Aranyosapáti és Záhony között. Az alacsony vízállás miatt a folyó mindkét partján és a vízfelszínen motorcsónakkal végeztek megfigyelést az OVF szakemberei a megyei katasztrófavédelem vízügyi hatóságának képviselőivel együtt.

Megvizsgálták az érintett szakasz szennyvíztisztító telepeit, a záhonyit és a mezőladányit, rendellenes kibocsátást azonban nem tapasztaltak - emelték ki. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.