Fehér oroszlánok a Szegedi Vadasparkban

Ritka és különleges, a köznyelvben fehérnek nevezett dél-afrikai oroszlánokat (Panthera leo krugeri) láthatnak a Szegedi Vadaspark látogatói.

A különleges nagymacskák tavaly év végén kerültek a Tisza-parti városba, és a karanténidőszak, valamint az összeszoktatást követően immár rendszeresen föltűnnek az oroszlánkifutóban - közölte Veprik Róbert igazgató.

Nadja és Timba, a Szegedi Vadaspark dél-afrikai oroszlánjai. A vadon élő hímoroszlánok rendszeresen gyilkolják meg hím vetélytársaikat, azonban a Dallasi Állatkertben történtek csak ritkán fordulnak elő
Szeged, 2013. március 3. Nadja (elöl) és Timba, a Szegedi Vadaspark dél-afrikai oroszlánjai (Panthera leo krugeri) 2013. március 3-án. A ritka és különleges, a köznyelvben fehérnek nevezett dél-afrikai oroszlánok tavaly év végén kerültek az állatkertbe, a karanténidőszak, valamint az összeszoktatást követően már a látogatók is megfigyelhetik az állatokat tágas kifutójukban. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A fiatal, másfél éves hím és nőstény színe vajsárga, vagyis ezek az oroszlánok nem albínók, hanem egy világos színváltozat képviselői. Hasonló a jelenség a jaguárok és a párducok feketeségéhez, ami azért jóval gyakoribb, mert a sűrű növényzetben előnyös rejtőszínként funkciónál, míg az oroszlánok világos színe csak bizonyos környezetben - a száraz szavannákon - válhat a ragadozók hasznára. Ilyen terület a dél-afrikai Timbavati, ahol - bár az őslakosok történeteiben már régóta szerepelnek - 1938-ban írták le először a vadon élő fehér oroszlánokat.

Szabadon élő példányt csaknem húsz éve, 1994-ben láttak utoljára, így valószínű, hogy az alfaj a természetben kipusztult, elsősorban a vadászatuk miatt. A fehér színváltozatú populációt semmilyen külön törvény nem védte vagy védi. A dél-afrikai oroszlán ugyanis meghatározott kvóta szerint vadászható, nem részletezve, hogy az normál vagy világos színváltozat-e. A trófeagyűjtők természetesen a különlegesebb zsákmányt részesítik előnyben.

Maga a színváltozat azonban tovább élt, egyrészt állatkertekben, magángyűjteményekben, másrészt olyan elkerített vadaskertekben, ahol sokszor pusztán vadászat miatt tenyésztik tovább a tetszetős színváltozatú állatot. A fehér oroszlán megmentéséért elkötelezett szervezetek külön védelmet szeretnének elérni, hogy a természetes környezetébe biztonsággal visszatelepíthessék ezeket az oroszlánokat.

A nemzetközi állatkerti adatbázis (ISIS) adatai alapján a világ állatkertjeiben mintegy 230 fehér oroszlán él. A Szegedi Vadaspark tavaly döntött úgy, hogy a nem szaporítható, nagy valószínűséggel kevert alfajú oroszlánjait új, alfajtiszta egyedekre cseréli, amelyek egyrészt nagyobb természetvédelmi értéket képviselnek, másrészt szaporíthatók. Miután nagyon ritka a fehér oroszlán, külön figyeltek arra, hogy lehető legtávolabbi rokonságban álló egyedeket válasszák. Ezért a hím, Timba a nyugat-franciaországi Pont-Scorff állatkertből, a nőstény, Nadja pedig Belgrádból érkezett Szegedre.

A vadaspark idősebb hím oroszlánját, Mujkót és a fiatal nőstényt, Bóbitát egy másik magyar állatkertben helyezték el, és remélhetően rövidesen a két idősebb nőstény, Sába és Elza is új helyre kerülhet.

A fehér oroszlánok láthatóan jól érzik magukat tágas kifutójukban, kedvenc időtöltésük a közelben élő zebrák megfigyelése, és a hangos üzengetés a természetben is riválisnak számító hiénáknak. A gondozók bíznak benne Timbának és Nadjának kölykei is lesznek, hiszen az utódok iránt garantált az érdeklődés, így biztosított lesz más állatkertekben történő elhelyezésük.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.