Fegyveres rablás miatt ítéltek el egy pszichiátriai kezelés alatt álló férfit

Három év hat hónap börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön másodfokon egy pszichiátriai kezelés alatt álló férfit, aki fegyvernek látszó tárggyal két évvel ezelőtt kirabolt egy szentesi nőt.

A 44 éves férfi hosszabb ideje pszichiátriai kezelés, valamint betegsége miatt cselekvőképességet korlátozó gondnokság alatt áll. A férfit a Szentesi Egyesített Szociális Intézményben ápolták, ott napi négy órában rehabilitációs munkát végzett.

A vádlott 2009. november 20-án este elhagyta az otthont és magához vett egy fegyvernek látszó tárgyat. A városközpontban, a sétálóutca végénél várakozott, amikor arra ment a hazafelé tartó 61 éves nő. A férfi követni kezdte az asszonyt, s mielőtt az a lakásához érve beléphetett volna az ajtón, felszólította, hogy álljon meg, majd a nő táskáját követelte, azt állítva, hogy fegyver van nála.

A sértett először nem engedelmeskedett, de a férfi - aki az arcát a szemeinél kivágott fekete sapkával takarta el - újra az értékek átadását követelte, s azzal fenyegette meg az asszonyt, hogy lelövi. Amikor a nő a vádlott jobb kezében meglátott egy 8-10 centiméter csőhosszúságú, sima felületű, fekete színű, fényes anyagból készült fegyvert - vagy annak látszó tárgyat - engedelmeskedett, s átadta a táskáját a férfinak, aki ezt követően elfutott a helyszínről.

A nő értesítette a hatóságokat. A kiérkező rendőrök szagmintát vettek, és követték is a vádlott nyomát egészen a pszichiátriai otthon kerítéséig. Pár nappal később a sértett szólt a rendőrségen, hogy felismerni vélte támadóját annak ruházata és megjelenése alapján. Ekkor előállították a férfit, akiről kiderült, hogy annak az otthonnak az ápoltja, ahova a kutya elvezette a rendőröket.

A támadáshoz használt fegyvert vagy fegyvernek látszó tárgyat az eljárás során nem találták meg.

A vádlottat a rablás elkövetésekor is fennálló elmebetegsége a megállapítások szerint nem tette arra képtelenné, de közepes fokban korlátozta abban, hogy a cselekménye társadalomra veszélyes következményeit felismerje, és annak megfelelő magatartást tanúsítson.

A táblabíróság az első fokú ítéletben kimondott, fegyveresen elkövetett rablás bűntett mellett közokirattal való öt rendbeli visszaélés és készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való két rendbeli visszaélés vétségében is bűnösnek találta a férfit, emiatt megnyílt a harmadfokú eljárás lehetősége. Ezzel a vádlott és védője élt is, felmentés érdekében nyújtottak be fellebbezést a Legfelsőbb Bírósághoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.