Fegyházbüntetést kaptak egy idős asszony gyilkosai

Jogerősen 18 év, illetve 17 év fegyházbüntetést szabott ki hétfőn a Debreceni Ítélőtábla arra a két vádlottra, aki 2011 februárjában otthonában rabolt ki és vert halálra egy idős asszonyt - közölte az intézmény sajtószóvivője az MTI-vel.

Fórizs Ildikó tájékoztatása szerint a táblabíróság Balla Lajos vezette büntetőtanácsa a büntetések hosszát tekintve helybenhagyta az első fokon eljáró Nyíregyházi Törvényszék 2012 októberében hozott határozatát. A bíróság társtettesként elkövetett emberölés vádjában találta bűnösnek az elsőrendű vádlott nőt és a másodrendű vádlott férfit.

A vádlottak 2011 februárjában sötétedés után Rakamazon egy egyedül élő idős asszony házához mentek. Az elsőrendű vádlott ki akarta csalni az asszonyt a házból, hogy közben társa besurranhasson a lakásba, és pénzt vagy értékeket lophasson.

A sértett a nőt behívta a házba, miközben társa a nyitva hagyott ajtón beosont a lakásba, és a hátsó szobában egy polcról 200 ezer forint készpénzt vett el.

A férfi azonban a sötétben megbotlott, ezt észlelte a sértett, villanyt gyújtott, és meglátta a másodrendű vádlottat. A férfi pofon ütötte az idős asszonyt, majd mindketten kimenekültek a házból.

A sértett kiabálni kezdett velük, erre az elsőrendű vádlott felkapott egy vascsövet, és a nyakán és a fején többször megütötte a sértettet. A földre kerülő idős asszony fejét mindkét vádlott megrugdosta, a mellkasát pedig megtaposta. Ezután a nő kivette a sértett nyakából az arany nyakláncát és az ujjáról lehúzta az arany karikagyűrűjét. Az idős nő a helyszínen meghalt.

Az ítélőtábla határozata szerint a vádlottak a cselekményt különös kegyetlenséggel követték el, gátlástalanul, a sértett méltóságának megalázásával. Az elsőrendű vádlott ráadásul felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt állt, míg társa ellen büntetőeljárás folyt. Szemernyi megbánást sem tanúsítottak a társadalomra kiemelkedően veszélyes cselekményük elkövetése után, így az elsőfokú ítélet inkább enyhének mondható, de mivel nem érkezett ügyészi súlyosítási indítvány, nem lehet súlyosabb ítéletet hozni - ismertette Fórizs Ildikó a táblabíróság álláspontját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.