Fegyházbüntetést kaptak a vecsési család támadói

Kilenc év fegyházra ítélte első fokon a Budapest Környéki Törvényszék kedden a szökésben lévő Makai Zsoltot, aki társaival 2008 decemberében fegyveresen betört egy vecsési családhoz, és a családfőt olyan súlyosan bántalmazta, hogy az életveszélyes állapotba került. Az ügy másodrendű vádlottja, Kóté László nyolc év fegyházbüntetést kapott első fokon.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a 2012 júliusában a házi őrizetét elhagyó és azóta szökésben lévő Makai Zsolt ügyvédje védencének távollétében fellebbezést jelentett be, enyhítést kérve, míg Kóté László és védője elsődlegesen felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett.

A többszörösen visszaeső Makai Zsolt és büntetett előéletű társa nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények vádjával került bíróság elé. (A négytagú társaság harmadik tagjának, B. Attila harmadrendű vádlottnak az ügyét elkülönítette a bíróság, és az eljárást felfüggesztette utólagosan bekövetkezett elmebetegség miatt, míg a negyedik elkövető személyét nem sikerült meghatározni.)

A vádirat szerint Makai Zsolt és társai 2008. december 15-én hajnalban betörtek egy vecsési családi házba, mert úgy hallották, hogy ott nagy értékek vannak. A családfőt megverték, annak feleségét és a többi családtagot megkötözték. A támadók azzal fenyegetőztek, hogy megölik őket, illetve elviszik a kislányukat. A vádlottak arany ékszereket, készpénzt vittek el a házból. A családfő a bántalmazás következtében életveszélyes állapotba került.

A Fülöp Ágnes vezette öttagú tanács Makai Zsoltot bűnösnek mondta ki mint társtettest kétrendbeli rablás, egyrendbeli testi sértés, egyrendbeli magánlaksértés, valamint a személyi szabadság négyrendbeli megsértése miatt. Kóté László esetében hasonlóan döntött a bíróság, őt az egyrendbeli testi sértés bűntettében bűnsegédként mondták ki bűnösnek. A tanács elnöke rámutatott: az elkövetők szándékegységben, csoportosan követték el tettüket.

A szóbeli indoklás szerint súlyosító körülmény volt a többszörös visszaesés, illetve a büntetett előélet, enyhítő körülménynek számított az időmúlás (az elkövetés óta csaknem négy év telt el).

Az ítélethirdetés után a bíróság döntött arról is, hogy Kóté László továbbra is házi őrizetben maradhat, az ügyész - aki előzetes letartóztatást indítványozott - fellebbezett a végzés ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.