Farkasokkal harcolnak a francia pásztorok

Egyre komolyabb gondot okoz a francia parasztoknak és állattartóknak a növekvő farkaspopuláció. Az állam engedélyt adott az állatok egy részének kilövésére. Eközben Skóciában medvék és farkasok visszatelepítését készítik elő a vadállomány természetes egyensúlyának visszaállításának érdekében.

Tavaly 8500 állattal végeztek a farkasok Franciaországban, és várhatóan ez a szám tovább növekszik az idén. Miután a farkastámadások száma egész nyáron rohamosan nőtt a térségben, a helyiek négy napon keresztül tüntettek a probléma megoldásáért. Egy elégedetlen gazdálkodó rövid időre el is rabolta az egyik Alpok-beli nemzeti park vezetőjét – számol be a BBC

2014. novemberében Párizsban tüntettek az állattartók a farkastámadások megoldását követelve
2014 novemberében Párizsban tüntettek az állattartók a farkastámadások megoldását követelve
Jacky Naegelen / Reuters

A kormány válaszul lazított a farkasok vadászatára vonatkozó szabályokon, és az Alpokban portyázó farkasvadász csapatokat az éjszakai vadászathoz szükséges éjjellátó felszereléssel látták el. A ragadozók Hautes Alpes és Provence területén okozzák a legnagyobb problémát, itt farkasvadász csapatok járják a környéket. Három kifejlett egyedből és három kölyökből álló falkát sikerült felfedezniük, de egy hét után sem tudtak kilőni egyetlen állatot sem. 

A helyi gazdák eközben forronganak. Az egyik francia pásztor, Therri Fadda hat juhot vesztett három nap alatt.

„Nem fogom elhagyni a földemet egy farkas miatt. Ő vagy én! Ez egy vérre menő küzdelem. Itt maradok a földemen, és ha megtámad, akkor megvédem a juhaimat” – fakadt ki Fadda, aki kénytelen volt villanypásztort telepíteni, és öt hegyi juhászkutyát tart, hogy megakadályozza a további jószágok elvesztését. Becslése szerint csak idén a nyája 10 százalékát vesztette el a ragadozók miatt. Az állattartóknak megtérítik az elvesztett jószágokat. A kártalanítással kapcsolatos kiadások összege 2012-ben 15 millió eurót tett ki. 

„Meg kell találni az egyensúlyt. Egy szabad farkas a természetben csodálatos dolog, de nem összeegyeztethető a pásztorkodással. Nem pusztíthatjuk ki a vadállatokat, de megpróbálhatjuk keretek közé szorítani a számukat” – vázolja a megoldást. A kormány is ebbe az irányba tett lépéseket. A farkas védett állat Európában. Vadászata tilos, de az állomány ritkítása céljából kilőhetőek példányok. 2015-ben a francia kormány a levadászható farkasok számát 25-ről 36-ra emelte.

2004-ben még úgy tűnt megoldja a problémát, ha néhány farkast egy, a számukra kijelölt rezervátumba telepítenek Dél-Franciaországban
2004-ben még úgy tűnt, megoldja a problémát, ha néhány farkast egy, a számukra kijelölt rezervátumba telepítenek Dél-Franciaországban
Eric Gaillard / Reuters

Mióta a farkasok az 1990-es években újra megjelentek Franciaországban, számuk közel 300-ra nőtt. Idén Párizs közelében is láttak kóborolni egyet. A Francia Juh Szervezet (FNO) adatai szerint a ragadozók által leölt állatok száma 2011 óta kétharmadával emelkedett. Az állatok nagyon jól alkalmazkodnak a környezethez és okosak. Amit megtanulnak, azt az utódaiknak is átadják.

A skót Felföldön eközben Innes MacNeill az Alladale vadrezervátumot egy természetesebb állapotba szeretné alakítani. Egy olyan terven dolgoznak, aminek keretében visszatelepítik a térségbe a farkasokat egy kerítéssel körbezárt területen.

„Amit létre szeretnénk hozni, az egy hatalmas terület, egy afrikai stílusú vadrezervátum, ahol a farkasok és a medvék tartanák fenn az egyensúlyt. Jelenleg levadásszuk a szarvasokat, ha azonban ragadozók lennének a környéken, akkor nem legelnének le egyes területeket teljesen a növényevők” – vázolja a skót terveket MacNeill. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.