Farkas Péter magyar börtönben

Magyarországra hozták Farkas Péter olimpiai bajnok birkózót, akit több mint egy évi bujkálása után karácsonykor fogtak el egy andorrai hotelben. A menetrend szerinti, Münchenből érkező repülőgép hétfőn késő este landolt Ferihegyen. A sportolót az újságírók mellett barátai fogadták, akik elmondták, ugyanolyan tisztelettel várták őt haza, mint amikor olimpiai aranyéremmel érkezett Barcelonából.

Farkas Pétert a repülőtéren több mint ötven újságíró, fotóriporter és operatőr várta. A várakozók között volt három korábbi birkózótársa, akik „barátunk vagy" és „erős legyél" és „te vagy a legkirályabb!" kiáltásokkal fogadták egykori sporttársukat. A barátai egy, az újságírók elé kifeszített szalagkordonra egy nemzeti színű lobogót is kiakasztottak Farkas Péter tiszteletére.

Újságíróknak azt mondták: ugyanolyan örömmel és tisztelettel várták haza a birkózót, mint amikor olimpiai aranyéremmel tért haza Barcelonából.

Az olimpikon mosolyogva fogadta barátai kiáltását és a vakuk villogását, majd annyit mondott: „Jó estét, jó szurkolást!". A tavaly karácsonyi elfogását követően a sajtóban megjelent fotókhoz képest Farkas Péter időközben egészen rövidre vágatta a haját, s hiányzik az egyik első foga. A megbilincselt olimpiai bajnok sporttáskáját az egyik csuklyás kommandós hozta, majd egy lesötétített ablakú mikrobuszba ültették, és elszállították.

Bényi Mónika, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője Farkas Péter átadását követően újságíróknak a Ferihegyi repülőtéren elmondta: az olimpikont a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetbe szállítják, ahol megkezdi büntetésének letöltését.

A kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt 2009. december 12-én jogerősen hét év fegyházbüntetésre ítélt Farkas Pétert fegyveres kommandósok kísérték, a repülőtérről egy fővárosi büntetés-végrehajtási intézetbe szállították.

Késő este jelentette a nemzeti hírügynökség, hogy az andorrai hatóságok átadták Farkas Péter olimpiai bajnok birkózót Magyarország képviselőinek. A tájékoztatás szerint az átadásra az andorrai-spanyol határon került sor, ahol a vámőrségen a magyar rendőrök a spanyolokkal együtt vették át Farkast.

Andorra egy hónapja, február elején adta ki Magyarországnak a kábítószer-bűncselekmény miatt elítélt ám szökésben levő Farkas Pétert, akit tavaly decemberben fogtak el a Pireneusokban. Az igazságügyi tárca akkori tájékoztatása szerint az ORFK Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ munkatársainak harminc napjuk volt arra, hogy a volt olimpiai bajnok birkózót Magyarországra szállítsák. Ez a határidő a hét végén futott volna ki.

Farkas Péter a sajtóban megjelent információk szerint Thaiföldre távozott, ám ez a találgatás tévesnek bizonyult, mert Valenciában bujkált, ahol öccse jogosítványával igazolta magát. Tavaly decemberben onnan érkezett egy andorrai szállodába, mert az ünnepeket a barátnőjével szerette volna eltölteni. Karácsony másnapján itt csaptak le rá a helyi rendőrök.

Farkas rejtekhelyéről a magyar hatóságok titkos módszerekkel folytatott felderítés eredményeként szereztek tudomást. Ehhez szükség volt az egykori sportoló óvatlanságára is, hiszen, saját hitelkártyáját használta, így pontosan követni lehetett, hogy melyik bankautomatánál veszi fel az olimpiai bajnoki cím után folyósított életjáradékát. Itthon pedig figyelték Farkas levelezését, valamint barátnője mozgását, aki állítólag annyira óvatlan volt, hogy saját nevén foglalt szobát Andorrában.

Farkas és testvére, illetve még egy férfi ellen azért folyt eljárás, mert a rendőrök még 2004-ben egy XVIII. kerületi családi házban több ezer tő marihuánát találtak a sokmilliós ráfordítással átalakított, szellőző-, párologtató- és világítóberendezéssel felszerelt helyiségekben. A három gyanúsítottat a helyszínen őrizetbe vették. Azzal védekeztek, hogy nem volt tudomásuk a kisebbfajta ültetvényről, így felmentő ítélet született. Ezt a verdiktet később a Fővárosi Bíróság - megalapozatlanság címén - hatályon kívül helyezte, majd új eljárást rendelt el.

A megismételt elsőfokú eljárásban a sportolóra 2008 novemberében öt év fegyházbüntetést szabott ki a bíróság, testvérét, Farkas Károlyt hét évvel sújtották.Az ítélethirdetés közben Farkas Károly rosszullétre hivatkozva szünetet kért, és azután soha többet nem ment vissza a tárgyalóba. Órákkal később a bíróság újabb szünetet tartott, amikor Farkas Péter is az angolos távozást választotta. Farkas Károly azonban nem sokáig örülhetett a szabadságának: egy nappal később Vecsésen elfogták, az olimpikonnak azonban 2009 decemberéig sikerült bujkálnia.

Farkas Péter mosolya kevéssé lehet őszinte. Az elítélt olimpikon újra itthon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.