Farkas Pétert kikérte Magyarország

Átadták Farkas Péter kiadatási kérelmét az andorrai hatóságok részére - közölte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium az MTI érdeklődésére kedden.

A tárca tájékoztatása arra nem tért ki, hogy mikor kerülhet Magyarországra az elítélt sportoló, de a kiadatási őrizet időtartama a nemzetközi jog alapján negyven nap lehet. Abban az esetben, ha a magyar kérelemnek eleget téve Farkas Pétert kiadják, akkor Magyarországra történő szállítása érdekében az Országos Rendőr-főkapitányság Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központja (NEBEK) intézkedik.

A 2008 november óta szökésben levő Farkas Péter olimpiai bajnokot egy andorrai hotelben fogta el a helyi rendőrség december 26-án éjszaka. A rendőrség körülbelül egy hónapja szerzett tudomást arról, hogy Spanyolországban tartózkodik a körözött sportoló, akinek elfogása érdekében titkosszolgálati eszközöket is bevetettek.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Kábítószer-bűnözés elleni osztályának munkatársai több hónapos felderítőmunka eredményeként 2004. október 14-én házkutatást tartottak egy XVIII. kerületi családi házban, ahol több ezer tő, marihuána előállítására alkalmas növényt találtak a sok milliós ráfordítással átalakított, szellőző-, párologtató és világítóberendezéssel felszerelt helyiségekben. A három gyanúsítottat a helyszínen őrizetbe vették.

Farkas Károly, Farkas Péter és egy harmadik gyanúsított büntetőperében először felmentő ítélet született, amelyet később a Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezett, majd új eljárást rendelt el.

A sportolóra 2008 novemberében első fokon öt év fegyházbüntetést szabott ki a bíróság, testvérét, Farkas Károlyt hét évvel sújtotta kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt. A többórás ítélethirdetés közben Farkas Károly rosszullétre hivatkozva szünetet kért, és a határozathirdetés folytatásakor már nem ment vissza a tárgyalóba. Órákkal később újabb szünetet tartott a bíróság, azután már Farkas Péter sem ment vissza a terembe.

Farkas Károlyt egy nappal később Vecsésen elfogták, az olimpikon azonban tavaly decemberig ismeretlen helyen tartózkodott. A sajtó többször írt arról, hogy Farkas Péter esetleg Thaiföldön bujkál.

A másodfokú bíróság december 12-én Farkas Péter első fokon kiszabott büntetését két évvel, ötről hét évre súlyosította, testvére, Károly hétéves és a harmadik vádlott hatéves büntetését pedig helybenhagyta. A bíró az indoklásban azt mondta, hogy a vádlottak 2001 és 2004 között éveken át "irdatlan mennyiségű" kábítószert állítottak elő, aminek a sorsa azonban ismeretlen maradt, pedig nyilvánvaló, hogy azt értékesítették. Szerinte ha erre is kiterjedt volna a nyomozás, akkor akár életfogytiglani szabadságvesztéssel is sújtható bűncselekmény miatt vonták volna felelősségre az elkövetőket.

Farkas Péternek a jogerősen kiszabott hétéves fegyházbüntetés mellett egy korábbi felfüggesztett szabadságvesztés büntetését is le kell töltenie.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.