Bírósági mustra a Farkas-testvérek ültetvényén

A vádhatóság az első fokon kiszabott ötéves szabadságvesztésnél súlyosabbat kért a szökésben levő Farkas Péter olimpiai bajnokra az ellene, testvére és harmadik társa ellen kábítószer-termesztés miatt indult büntetőügyben.

A vád szerint a három férfi hat-nyolc évvel ezelőtt 'marihuána előállítására szolgáló növény' termesztésébe kezdett egy XVII. kerületi ingatlanon. A helyszínt a bíróság péntek délelőtt meg is tekintette.

A bírósági eljárásban először felmentő ítélet született, amelyet a Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezett, és új eljárást rendelt el. A Pesti Központi Kerületi Bíróság ezután első fokon, nem jogerősen Farkas Pétert öt évre ítélte, és elrendelte egy másik ügyben kiszabott felfüggesztett büntetésének végrehajtását is. Testvérét hét év szabadságvesztéssel sújtották.

A per pénteki tárgyalásán az ügyész azt mondta: megalapozott volt az elsőfokú ítélet, amelyet a másodfokon lefolytatott bizonyítás eredménye megerősített. Hozzátette: a bíróság azonban nem megfelelő mértékben értékelte a súlyosbító körülményeket, egyebek mellett azt, hogy a vádlottak nagyfokú szervezettséggel, összehangolva követték el tettüket. Farkas Péter esetében semmiképpen nem értékelhető enyhítő körülményként olimpiai bajnoki címe, sportolói életútja - hangsúlyozta.

A vádhatóság képviselője azt kérte a bíróságtól, hogy mindhárom vádlottra súlyosabb szabadságvesztést szabjon ki.

Az elsőrendű vádlott, N. Pál védője az elsőfokú ítélet megalapozatlanságára, iratellenes megállapításaira, helytelen következtetéseire hivatkozva védence büntetésének enyhítését kérte. Utalt rá, hogy a férfi korábban beismerő vallomást tett, és 28 hónapot töltött már előzetes letartóztatásban. A másod- és harmadrendű vádlott, azaz a Farkas-testvérek ügyvédei felmentést indítványoztak.

A megismételt eljárásban tavaly novemberben született ítélet indoklása szerint Farkas Péter testvére és az elsőrendű vádlott 2001 októberétől három éven át követték el a bűncselekményt, így ők tettesként követték el a kábítószerrel való visszaélést, míg Farkas Péter az ehhez szükséges feltételeket biztosította, lelepleződésük után pedig bizonyítékokat kísérelt meg eltüntetni, így ő bűnsegédként felel a cselekményért. A bíró a perbeszédek előtt felhívta a figyelmet arra, hogy a sportoló esetében ez másként is minősülhet.

Az első- és másodrendű vádlottat 2004 októberében azon a XVII. kerületi ingatlanon fogták el, amelyen egy pincében több száz négyzetméteren folyt speciális táptalajon, szellőztető és öntözőberendezések segítségével indiai vadkender termesztése és szárítása.

A helyszínen jelentős mennyiségű marihuánát foglaltak le a rendőrök, akik nem sokkal később Farkas Pétert is elfogták.

A tavaly novemberi, többórás ítélethirdetést Farkas Péter és testvére sem várta meg, így a bíróság csak távollétükben rendelhette el előzetes letartóztatásukat. Az ítélethirdetés közben Farkas Károly rosszullétre hivatkozva szünetet kért, és a határozathirdetés folytatásakor már nem ment vissza a tárgyalóba. Órákkal később újabb szünetet tartott a bíróság, azután Farkas Péter sem ment vissza a terembe. Mindeközben a tárgyaló előtt rendőrök ültek, ám az ítélet elhangzásáig ők nem tehettek semmit, mivel a testvérek szabadlábon védekeztek.

Farkas Péter testvérét egy nappal később Vecsésen elfogták, a volt sportoló azonban jelenleg is ismeretlen helyen tartózkodik, sajtóhírek szerint Délkelet-Ázsiában, Thaiföldön bujkálhat.

A két előzetes letartóztatásban levő vádlott kéz- és lábbilincsben, kommandósok kíséretében érkezett a tárgyalásra. Az utolsó szó jogán jövő csütörtökön szólalhatnak fel, a bíróság ezután - várhatóan még aznap - hirdet ítéletet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.