Fajtalankodásra kényszerítették a kisdiákokat

Miközben társuk őrködött, a 16-17 éves fiúk az intézmény mosdójában, életveszélyes fenyegetéssel vették rá 7 és a 11 éves társaikat a fajtalankodásra.

A Somogy Megyei Főügyészség vádat emelt négy igali fiatalkorú ellen 12. életévét be nem töltött személy sérelmére erőszakkal és fenyegetéssel, többek által elkövetett szemérem elleni erőszak bűntette miatt.

Az idén januárban – erről a Népszabadságban már olvashattak – az igali Speciális Általános Iskola, Szakiskola kollégiumában négy 16-17 éves fiú fajtalankodásra kényszerítette két kisebb társát. Az esetre úgy derült fény, hogy az egyik, korábban az intézménybe szívesen járó 11 éves gyerek édesanyja észrevette, hogy fia rettegni kezdett az iskolába járástól. A gyerek azt állította, életveszélyesen megfenyegették, ha beszélni mer arról, ami vele és hét- éves társával történt a kollégiumban. A szülők végül feljelentést tettek a rendőrségen.

Az ügyben vádat emelő ügyészség tájékoztatása szerint a nagyobb diákok egy januári délutánon a kollégiumi hálóteremből a mosdóba vezették két kisebb társukat, és miközben felváltva őrködtek, három közülük arra kényszerítette a fiatalabbakat, hogy szájjal illetve kézzel kielégítse őket, majd hajat és pólót mosson. Az ügyészség az ügyben zárt tárgyalás elrendelését indítványozta.

Jakab József, az iskolát fenntartó igali önkormányzat polgármestere hangsúlyozta: egy kifejezetten jó hírű, figyelmet érdemlő eredményeket felmutató tízosztályos speciális iskoláról van szó, ahová csaknem 100 gyermek jár 30 településről. Az érintett nagyfiúkkal kapcsolatban korábban nem merültek fel problémák, de az eset napvilágra kerülésekor el kellett hagyniuk a kollégiumot. Hárman közülük tavasszal kijárták az iskolát, a negyedik fiú pedig magántanuló lett. Az ügyben sértettjei továbbra is az intézmény tanulói.

A polgármester közölte: nem indítottak belső vizsgálatot az ügyben, mert a nyomozásnak, illetve a bírósági tárgyalásnak kell kiderítenie, történt-e mulasztás az intézmény, illetve a pedagógusok részéről. Ha igen, akkor a fenntartó meghozza a szükséges intézkedéseket – tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.