Fagylaltcsodák versenyben: a 'házias vidámság' lett a befutó
A házias vidámság fantázianevű kreáció lett a szabadon választott kategória győztese a XIII. Év Fagylaltja versenyen hétfőn Budapesten.
A házias vidámság alkotója Csuta Zsolt, a csákvári Csuta Cukrászdából. Az ezüstérmes a Dobos fagylalt lett, amelyet Tóth Norbert, a dunaföldvári Tóth Cukrászdából "álmodott meg", bronzérmet kapott a francia füge, Kmitt Erzsébet alkotása a fővárosi Fitt Süti Cukrászatból - közölte Fábián Zsolt, az eseménynek helyet adó Zila Kávéház és Krisztina Cukrászda üzletvezetője hétfőn az MTI-vel. A kézműves cukrászok versenyében a kötelező csokoládé ízkategória aranyérmese Trella Györgyné lett a nyírbátori Csekő kávéházból, ezüstérmet kapott Farkas Liliána a kecskeméti Böbe fagyizóból, bronzérmet ítélt a zsűri Balogh Istvánnak, a debreceni Mignon cukrászdából.
Közönségdíjas fagylalt lett a Tutti Kft. csányi sárgadinnyéje, míg a Legszebben díszített fagylalt különdíjat a házias vidámság érdemelte ki. Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend különdíját a cappuccino fagyijáért a budapesti Zacc café vehette át.
Megmérettették magukat az alapanyaggyártók is: a kötelező csokoládé ízkategóriában első lett a budaörsi Suha Kft., második a fővárosi m-Gel Hungary Kft., harmadik helyezést az olasz PreGel S.p.a. ért el. A szabadon választott kategória győztese a budaörsi Amarelle Suha Kft., ezüstérmes a budapesti Martin Braun Kft. mogyoró-mandula-pisztáciája, míg harmadikként a rábapatonai Tutti Kft. csányi sárgadinnyéje végzett.
A fagylaltokat a szakmai zsűri a többi között karakter, ízvilág, kivitel szempontjából értékeli - mondta el Benke László Oscar-díjas mestercukrász hétfőn az MTI-nek, hozzátéve: legyen jól adagolható az édesség és a dísz is passzoljon hozzá. A versengésen induló fagylaltcsodák között szerepelt mákos guba, vitaminforrás, kókuszos kukorica tápiókával, aranygaluska borsodóval, latin szerenád és Rákóczi túrós is. A versenytermékeket szakmai és ismert közéleti személyiségekből álló közönség zsűri értékelte.