Fagyállóba mártott babapiskótával pusztítják az ebeket

A nyár vége óta több mint száz kutya pusztult el vélhetően mérgezés következtében Kaposváron. Eddig nyomozás nem folyt az ügyben, most talán elindul a vizsgálat.

A rendőröknek azért nem adtak munkát a kutyamérgezések, mert nem érkezett ilyen tárgyú feljelentés. Ennek okát a felelős állattartást népszerűsítő civil szervezet, a kaposvári Kutyaplacc Egyesület vezetője, Szerecz Kornél tudósítónknak azzal magyarázta, hogy a rendőrség kizárólag akkor fogad be feljelentést, ha a kedvencét elvesztő kutyatartónak bizonyítéka van a mérgezésre.

Azt pedig csak úgy lehet mellékelni, ha a kutya teteméből kimutatják a mérget. Ám egy ilyen vizsgálat több tízezer forint, amit sokan nem engedhetnek meg maguknak, ráadásul a boncolt jószág teteme veszélyes hulladéknak minősül, így azt nem adják ki, hanem megsemmisítik. Ebbe a kutyatartók végképp nem mennek bele, inkább nem adják be vizsgálatra a tetemet, hiszen el akarják temetni elvesztett kedvencüket.

Most azonban – a kutyamérgezésről városszerte terjedő szóbeszéd miatt – a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság adatgyűjtésbe fogott az ügyben. Ennek eredménye alapján döntenek majd arról, indul-e vizsgálat vagy sem.

A Kutyaplacc Egyesülethez ér­kező információk alapján Kaposváron több mint száz kutyát ölt meg ismeretlen tettes méreggel az elmúlt két hónapban. A módszer valószínűleg az, hogy a tettes fagyálló folyadékot itat fel babapiskótával, majd a süteményt az utcán eldobja, illetve behajítja a kutyás portákra. A fagyálló úgy gyilkol, hogy pár nap alatt leállítja a vese- és a májfunkciót.

Szerecz Kornél szerint attól is félni kell, hogy előbb-utóbb egy kisgyerek találja és eszi meg a fagy­állóval felitatott piskótát, s ez a méreg az emberre is életveszélyes.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.