Facebookon szervezkedtek az önkormányzat ellen

Jogosan követelhetik vissza Nagykőrös polgárai a csatornaberuházásba fizetett önrészüket, melyet az önkormányzat útépítésre költött – írja a Baon.hu.

Június 4-én lép hatályba a vízgazdálkodási törvény víziközmű-társulatokra vonatkozó törvénymódosítása. A módosítás értelmében a nagykőrösiek törvény adta joga, hogy visszaköveteljék a városi csatornaberuházásba adott önrészüket: május 20-án ugyanis megjelent a Magyar Közlönyben a Vízgazdálkodási törvény víziközmű-társulatokra vonatkozó törvénymódosítása.

A módosított 1995. évi LVII. törvény szerint „az elszámolási eljárás keretében a víziközmű-társulatnak az alapszabályban foglaltak szerint el kell számolnia a működésére fordított összeggel, valamint a tagok vonatkozásában beszedett érdekeltségi hozzájárulással, figyelembe véve az időközben elnyert önerő-támogatást”.

Zágráb Nándor, a Jobb Nagykőrösért Egyesület alelnöke szerint a nagykőrösiek hosszú küzdelem után végre a győzelem kapujában állnak.

Az ügy érdekessége, hogy a felháborodott károsultak egy Facebook-csoportban kezdték megszervezni a tiltakozást és vitték sikerre az ügyet.

A nagykőrösi csatornaügy még 2007-ben kezdődött, mikor az önkormányzat uniós pályázaton nyert csatornafelújításra. Ugyanebben az évben meg is alapult a Nagykőrösi Víziközmű Társulat a lakossági hozzájárulások kézben tartása céljából. A projekt kiadásaira ugyanis az elnyert összegen felül lakossági önrészt kellett fizetniük a nagykőrösieknek: a teljes összeg 15 százalékát. 2013-ban azonban az állam az uniós pályázatból befolyt összegen túli kiadások 95 százalékát magára vállalta, így a lakosok által befizetett önrészből 558 millió forint felszabadult, melyet a nagykőrösi önkormányzat útépítésre költött.

Részletek a Baon.hu cikkében >>>

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.