Ezúttal Kínában tettek tönkre egy freskót a 'restaurátorok'

Rosszul kivitelezett, modern stílusú képeket festettek "restaurálás" céljából egy Csing-dinasztia korabeli freskóra egy kínai szentélyben, a történtek óriási felháborodást keltettek Kínában, a felelősök az állásukkal fizettek.

A Lianoning tartománybeli Juncsie-templom népszerű turistalátványosság, amely a Főnix-hegyen, Pekingtől hozzávetőleg 500 kilométerre fekszik. A szentély szinte valamennyi épülete a Csing-dinasztia korából (1644-1911) származik, az épületegyüttes híres pagodája azonban ennél is régebbi, a Liao-korszakból (916-1125) való - írta a The Global Times című angol nyelvű kínai lap.

A "megújult" műről nemrég egy pekingi diák tett közzé fotókat az interneten, melléjük pedig összehasonlításképp feltöltött néhány képet a régi freskóról. A Wujiaofeng néven író internetező úgy fogalmazott, a restaurálás végzetes volt a kulturális örökségre nézve. Ezzel a szakértők is egyetértettek.

Az új motívumok ugyan szintén illeszkednek a vallásos környezetbe, a színek azonban harsányak. Az egykori freskón szereplő alakok eltűntek, helyüket mások vették át.

A helyi vezetés közölte, amint a hatóságok tudomására jutott, hogy mi történt, azonnal vizsgálatot rendeltek el és meghozták a szükséges intézkedéseket.

A freskókat szakvélemények szerint ugyan vissza lehet állítani, de eredeti formájukat már soha nem nyerik vissza.

Kínában korábban a kommunista rendszer évtizedeken át - főleg az 1966-tól tíz éven át tartó kulturális forradalom idején - módszeresen pusztította a sok ezer éves kínai történelem kulturális hagyatékát. Az utóbbi években - különösen a virágzó turizmusnak köszönhetően - megsokszorozódott a restaurált vagy rekonstruált kulturális javak száma, noha a munkálatok nem minden esetben megfelelő minőségűek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.