Akár egy kattintással is segíthet

2013. novemberi indítása óta már negyven fölött jár a sikerrel zárult gyűjtések száma a Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány (NIOK) által működtetett Adjukossze.hu oldalon. Mint az elnevezés is mutatja, az oldalon egyéni hozzájárulásokból, magánadományokból gyűlik a pénz. Ki mennyit tud, annyit áldoz a meghirdetett célokra.

Cikkünk megjelenése idején tíz kezdeményezéshez lehet csatlakozni, többek között sérülten született gyerekek fejlesztéséhez, zenei tehetségek támogatásához, fogyatékos gyerekek szüleinek pihenéséhez és roma önkéntesek vezette, VIII. kerületi városnéző séták sikeresebb lebonyolításához. Valamennyi alatt olvasható – az adott képre klikkelve részletesen is –, hogy miről van szó, mekkora a megcélzott összeg, és hány nap van még hátra a gyűjtés lezárásáig. Természetesen adott az azonnali reagálás lehetősége: a Támogatom feliratra kattintva meg lehet adni a felajánlott adomány összegét.

Az oldalon zajló gyűjtéshez eddig több mint 2700 magánszemély csatlakozott, együttes adományaik összege már meghaladja a 12 millió forintot. Ez arról tanúskodik, hogy érdemes volt a portált elindítani, sokan találtak fontos és támogatásra méltó civil kezdeményezést.

Minden mozzanat jól követhető
Minden mozzanat jól követhető

Az oldal üzemeltetői több rekordot is számon tartanak. Ezek egyike, hogy a karácsony előtti adományozási csúcs idején, december első felében két és félszer nagyobb összeg, több mint kétmillió forint folyt be, mint egy évvel korábban. A másik, hogy a kézzelfogható civil ügyek 80%-a sikeresen zárul, ami hazai és nemzetközi összehasonlításban is egyedülálló, igen magas arány. Továbbá rekordként jegyzik azt is, hogy csupán két nap kellett ahhoz, hogy 400 ezer forint gyűljön össze – ezer, kétezer, ötezer és kevés tízezer forintból – a Legyen igazi otthona Pistának elnevezéssel meghirdetett célra. A Zuglóban élő, sokakat segítő, de idős, így már szintén támogatásra szoruló férfi új otthonának lakhatóvá tétele összesen 109 adományozót mozdított meg.

Az Adjukossze.hu oldal az egyetlen hazai, kifejezetten civil kezdeményezéseket segítő online közösségi adománygyűjtő portál, ahol a projektek önálló felületeken jelennek meg. Az adományozó biztos lehet benne, hogy valós szervezetek kezdeményezését támogatja, mivel azok válogatás és konzultáció után kerülnek fel az oldalra, majd a projekt befejezése után elolvashatja a szervezet beszámolóját is a kezdeményezés adatlapján. Csak olyan kezdeményezés kerülhet fel az oldalra, amely valamilyen formában a közjót szolgálja és társadalmi haszna van, tehát üzleti tevékenység akkor támogatható, ha az nonprofit célú.

Húsz év

A NIOK Alapítvány huszonegy éve kötelezte el magát a civil szervezetek hatékony működése és a hazai adományozási kultúra fejlődése mellett – ennek legújabb állomása az Adjukossze.hu oldal létrejötte.

A portál révén tagja az Európai Bizottság egyik szakértői csoportjának (ECSF), amely a közösségi adományozás működését segíti elő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.