Ezért nem boldogít a pénz

A pénz tényleg nem boldogít, ugyanis az anyagi jóléthez hamar hozzá lehet szokni, és onnantól kezdve nem jelent különösebb örömet – derült ki egy friss amerikai tanulmányból.

A közhiedelemmel ellentétben a tartós boldogság elérésében sokkal nagyobb szerepet játszik a tisztelet és a megbecsülés, mint a pénz és az azon megvásárolható javak – derült ki egy amerikai tanulmányból.

Egymás kölcsönös zsarolásához vezet a pártok átláthatatlan támogatása
pénz

"Érdekelt minket ez a feltevés, mert bár nincs bizonyíték arra, hogy a magasabb társadalmi státusz, magas iskolai végzettség és a gazdagság nem fokozza a szubjektív jóllétet, vagy a boldogságot egyáltalán, ugyanakkor sok elmélet mégis arra utal, hogy a gazdagság boldogít" - idézi Cameron Andersont, a tanulmány szerzőjét, a Kalifonia Egyetem Haas Üzleti Iskolájának pszichológus kutatóját a Medipress.

Anderson szerint ugyanis az a tisztelet, amit az emberek a társaiktól, barátaiktól vagy éppen a szomszédjaiktól kapnak, boldogabbá teszi őket, mint a pénz. A kutatók összesen 80 diákot vontak be a vizsgálatokba, akiknél saját, valamint társaik válaszai, és/vagy vezetői pozíciói alapján felrajzolták szociometriai státuszukat. Emellett a kutatók a hallgatók jövedelmét is megvizsgálták, és meg is kérdezték őket szociális jóllétükről.
Az eredményekből kiderült, hogy azok a diákok voltak boldogabbak, akiket társaik jobban megbecsültek, az anyagi jóllét pedig kevésbé számított.

"Az egyik oka annak, hogy az embereket nem boldogítja a pénz az, hogy gyorsan hozzászoknak a gazdagsághoz. Például a lottónyertesek is eleinte boldogok, később azonban a boldogságuk szintje visszatér a kezdetire. A megbecsülés érzése azonban idővel sem múlik el" - vélekedtek a kutatók.



Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.