Ezer kígyót mosott ki a texasi áradás

Vasárnapig huszonkettőre emelkedett a texasi esőzéseket követő áradások áldozatainak száma, nyolc embert még mindig keresnek. Az utcákon hömpölygő vízben az elöntött területekről menekülő kígyók utazgatnak. 

Texasban az elmúlt évek legesősebb májusának végén járnak, és a meteorológusok további esőzéseket jósolnak. Vasárnapig több mint 20 centiméternyi eső esett, amivel megdőlt a 2004-ben mért eddigi 17 centiméteres rekord. Az egy hete tartó viharok miatt a folyók elárasztották az alacsonyan fekvő, lapos területeket. A térségben egyáltalán nem szokatlan az áradás, 1843 óta közel 40 alkalommal léptek ki a folyók a medrükből, azonban a mostani különösen nagynak számít. A Brazos folyó például 50 kilométerrel lépte túl a partjait. 

A hatóságok múlt héten felhívták az érintett területek lakóit, hogy értékeiket helyezzék biztonságba, és hagyják el otthonaikat. Ezreket evakuáltak, azonban így is sokakat már elárasztott otthonaikból, kocsijaikból kellett kimenteni. Szakértők szerint ilyenkor a legnagyobb veszélyben az utakon az autóikban rekedt emberek vannak.

Két család tagjait már a nyolcadik napja keresik. Ők a hosszú hétvégéjüket töltötték egy nyaralóban, amit elsodort az ár. Az egyik családfőt 20 kilométerrel a ház eredeti helyétől egy fán találták meg. Felesége, hatéves fia és négyéves lánya után még folyik a kutatás.

A szélsőséges időjárás a környék kígyóit is elűzte megszokott élőhelyükről – ahogy arról a Daily Mail is beszámol. A hatóságokhoz több mint ezer segélyhívás érkezett olyanoktól, akik kígyót találtak a lakásuk különböző zugaiban vagy az autójukban. A texasi kígyók többsége ártalmatlan, azonban négy mérgező faj is honos az állam területén, köztük az amúgy is harapós kedvű vízi mokasszinkígyóval. Az ijedt lakók gyakran a közösségi oldalakon osztják meg a kígyók képeit, hogy azonosítsák, biztonságos-e egyedül megkísérelni az eltávolításukat.

A szakértő azt tanácsolja, hogy ne próbálják az állatokat megölni, mert a legtöbb harapást ilyenkor lehet beszerezni a védekező hüllőktől. Célravezetőbb valamilyen hosszú tárggyal kiterelgetni. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a gyerekeknek nemcsak a kígyók miatt lehet veszélyes a víz közelébe merészkedni, hanem az aligátorok miatt is, amelyeknek ilyenkor van a párzási időszakuk, és nagy távolságokat is képesek megtenni a vízben. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.