Ezek a bőrápolás aranyszabályai

Ahhoz, hogy a bőrünk szép és egészséges legyen és maradjon, nem elég csupán a természetre bíznunk magunkat. Fontos a megfelelő bőrápolás, a bőséges folyadékfogyasztás és az elegendő alvás is.

Fényvédelem télen is

Az UV-sugárzás még felhősebb időben is megjelenik a Föld légkörében, a téli sízés, szánkózás helyszínein pedig ilyenkor is kifejezetten erős lehet a napsütés, vagyis a
fényvédelem elengedhetetlen. A modern fényvédő készítményeknek egyaránt védeniük kell a bőrt az UVA és az UVB sugarakkal szemben, azonban úgy tűnik, ez már nem elég.

A legújabb tudományos kutatások szerint létre kell hozni egy második védelmi vonalat is, amely véd az UV-sugárzás által kiváltott immunrendszer gyengítő hatás és a DNS-károsodás ellen is.

Ezért a legújabb készítmények eleget tesznek a klasszikus követelményeknek, vagyis a bőr felszínén megkötik, vagy onnan visszaverik az UVA és UVB sugarakat, ugyanakkor tartalmaznak egy olyan sejtvédő faktort is (Ectoin), amely az említett két következményes probléma ellen vethető be.

Ilyen az alapos arctisztítás

A kozmetikai kezelés ma már nem luxus
Csak a fizetési papírjukat nem tudják kozmetikázni

A szappanos arcmosás nem csak a piszkot, de számos védő hatású olajat, és más természetes védőfaktort is eltávolít a bőrről. A túlzásba vitt zsírtalanítás pedig éppen faggyútermelésre ösztönzi a bőrt, ez viszont elősegíti a kiütések, pattanások és gyulladt mitesszerek megjelenését. Szappan helyett tehát érdemes megkeresni a bőrtípusunkhoz illő arclemosó készítményt, amelyek használata után hidratálóval tehetjük teljessé az ápolást. Léteznek azonban kifejezetten arclemosásra készített szappanok, ezek megfelelően tisztítanak, ugyanakkor a bőrt sem szárítják ki. Válasszunk teljesen illatanyag- és színezékmentes késztíményt!

Bőrhibák kezelése otthon

Tudnunk kell, hogy a szakszerűtlen „tisztítás” következtében a gyulladás is mélyebb rétegekbe jut, és tovább terjed a bőr felszínén, ezért komolyabb bőrhibák esetén érdemes felkeresni kozmetikust vagy bőrgyógyászt. Pattanásainkat gyógyíthatjuk házilag is, hasznos lehet erre a jó minőségű, higítatlan teafa vagy levendula illóolaj. Csak helyezzünk egy cseppet a gyulladt területre, akár naponta többször is. Mindkét illóolaj fertőtlenít, és segítik a hegmentes gyógyulást. A fokhagyma is kiváló baktériumölő, helyezzünk öt percre néhány vékony szeletkét a pattanásokra.

Hidratálóval az üdébb bőrért

A bőrfiatalítás terén sincsenek csodák, ma még nem ismert olyan készítmény, amelynek hatásfoka vetekedhetne egy plasztikai sebész eredményeivel. Ráadásul az olcsóbb termékek is nagyjából hasonló összetevőket tartalmaznak, mint az exkluzív, drágább készítmények. Sokszor az egyébként kiváló minőségű termékeknél borsosan meg kell fizetni a márkanevet, a csomagolást, és a reklámkampányt. A legtöbb ránctalanító sem tünteti el a ráncokat, egyszerűen csak hidratálja a bőrt, teltebbé és ezért kissé simább megjelenésűvé teszi.

Léteznek azonban valóban hasznos összetevők is, mint például a retinol és a tretinoin, amelyek bejutnak a bőrbe, és aktívan segítik a sejtképződést. Hatásuk abban áll, hogy regenerálják a sérült bőrsejteket és növelik a kollagén-tartalmukat, valamint megelőzik a korai ráncképződést. Beválhatnak még a C-vitamin és antioxidáns tartalmú készítmények is, de mivel a szerkezetük nagyon gyorsan destabilizálódhat, nagyon nehéz megbízható készítményeket előállítani.

És mit tehetünk még?

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy elengedhetetlen a megfelelő folyadékfogyasztás, minimum napi 2, nyáron vagy fokozott izzadás esetén akár 3-4 liter. Fogyasszunk tiszta csapvizet, szénsamentes ásványvizet, frissen facsart gyümölcs- és zöldségleveket vagy ízesítés nélküli zöldteát! Az alváshiány is rendesen megviseli az arcbőrt, éppen ezért érdemes naponta 6-8 órát aludni.



Forrás: www.healzz.com

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.