Ez zajlik az agyban altatás közben

Brit kutatóknak a Science Translational Medicine című lapban nemrégiben közzétett kutatása betekintést enged abba, mi is zajlik le az agyban altatás közben, ami azért nagy jelentőségű, mert az új ismeretek fényében a jövőben elkerülhető lehet, hogy egy beteg műtét közben felébredjen.

Egyes becslések szerint az Egyesült Államokban évente 20-40 000 olyan eset van, hogy a beteg idő előtt felébred, ami többnyire nagy megrázkódtatást jelent mind a páciens, mind az orvos számára. Amint azt a tanulmány egyik szerzője, Katie Warnaby, az Oxford Egyetem szakembere kifejtette, ha minden igaz, sikerült megtalálni azt az agyi aktivitást, melynek segítségével pontosan megállapítható, melyik az a pont, amikor a páciens már nincs magánál, így nem fordulhat elő, hogy operáció közben magához térjen.

Műtét előtti altatás egy lyoni kórházban
Műtét előtti altatás egy lyoni kórházban

A kutatás során a szakemberek EEG és MRI segítségével tanulmányozták 16 beteg agyi aktivitását, akik valamennyien propofolt, vagyis egy igen elterjedt altató hatású szert kaptak a rájuk váró műtét előtt. A kutatók arra voltak kíváncsiak, melyik az a pont, ahol a betegek öntudatukat vesztik, ezért elsősorban az agy alacsony frekvenciájú elektromos hullámaira, vagyis a lassú hullámokra összpontosították figyelmüket, amelyek az alvás kezdeti szakaszában jelentkeznek, amikor az izmok állapota még az éber állapothoz hasonló, a szívritmus és a légzésszám azonban már csökken.

Megállapították, hogy ebben a szakaszban az agy elektromos jelei még azelőtt elérték a maximum szintet, hogy az altató dózis emelkedése befejeződött volna, és a lassú hullámok akkor kezdtek emelkedni, amikor az egyén már nem reagált a külvilágra, a maximum szintet pedig később érték el - írja a Medipress.

Mindez azt mutatja, hogy az EEG gépeket sokkal jobban ki lehetne használni annak megállapítására, hogy a beteg elég mélyen alszik-e már. A kutatók szerint az aneszteziológusok nagyon ritkán használják ilyen célra az EEG-t, pedig nincs rá semmi bizonyíték, hogy az általuk használt módszerek hatékonyabbak lennének e célból.

Warnaby szerint ki lehetne dolgozni egy olyan rendszert, mellyel ugyanolyan költség mellett a mostaninál hatékonyabban lehetne ellenőrizni a páciensek ébrenléti állapotát, ráadásul mindezzel megtakarítást is el lehetne érni, hiszen egyrészt nem lenne szükség arra, hogy feleslegesen túl sok altatót adagoljanak a betegbe, másrészt elkerülhetőek lennének a perek, melyeket esetenként az operáció közben magukhoz tértek indítanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.