Ez lenne a Comet? Rossz viccek, fanyalgó celebek, külön bulizó díjazottak

Magyarországon jelenleg nincs olyan könnyűzenei díjátadó, mely nívós lenne, kellett megállapítanunk. A Viva Comet sem az. Bár valóban a legnagyobb, a szakma nagy része mégsem ismeri el, hiszen a közönség szavazza meg a legtöbb kategória nyerteseit. Márpedig a voksolók többsége 12-17 év közötti lány, így az eredmények főként ennek a korosztálynak az akaratát tükrözik. Ez a 11. Viva Comet alatt is komoly feszültségeket generált.

A kapunyitás előtt fél órával hatalmas sor alakult ki a bejárat előtt: azért érkeztek ilyen korán a fiatalok, hogy minél közelebb kerülhessenek a színpadhoz. Hét óra előtt pár perccel elkezdték beengedni a tömeget, és sokan futva indultak a legjobb helyekért. Már ekkor érezni lehetett: nem lesz ez probléma mentes buli. A mellettem álló újságíró cinikusan megjegyezte: "úgy terelik a tiniket, mintha vágóhídra küldenék őket".

A rendezvény helyszínéül szolgáló Papp László Sportarénában a szervezők két külön világot teremtettek. Az egyik a színpad környéke volt, ahol a fiatalok bármit megadtak volna azért, hogy csak egy pillanatra is megérintse őket a kedvencük, míg a másik a "nagyon fontos emberek" számára fentartott zóna. Utóbbiban a VIP-ek leginkább azon versenyeztek, ki tudja minél hangosabban kifejezni a tájékozatlanságát a fellépők és a jelöltek munkássága kapcsán.

Persze nem kell mindenkinek tudnia a Children of Distance-ről. Igaz, a csapatnak több tízezres rajongótábora volt már akkor, mikor a média még nem is volt kíváncsi rájuk. És talán az sem alapkövetelmény, hogy tudják az eseményen résztvevők: Düki nem pár hónapja kezdett el énekelni.

Amikor bejelentették, hogy a legjobb új előadó Fluor Tomi lett, a mellettem álló srác elordította magát: "Az meg kicsoda?". Halkan kérdezem meg: minek mennek el ilyen emberek a Cometre? (Ja, hogy az ingyen pia miatt? Bocs.)

A szakma jelentős része idén mintha kihagyta volna a díjátadót. Az elmúlt években mindenki részt vett rajta, aki számított a hazai zenei életben. Helyüket idén átvették a reality-harcosok és a zs-kategóriás celebek, akik vagy unták az egészet, vagy veszekedtek egy sort a biztonságiakkal, amiért tőlük is megkövetelték a házirend betartását.

Talán a Comettől való elfordulás annak is a jele, hogy sokan már nem bíznak egy olyan hazai könnyűzenei iparban, amely nem csak a tizenéves korosztály igényeire fókuszál. Pedig pont ez az év mutatta meg: vannak olyan énekesek is, akik több generációt tudnak szórakoztatni. A legjobb női előadó a tinisztárokat megelőző, és a tiniket is magával ragadó Wolf Kati lett. De megemlíthetjük akár Fluor Tomit is, akinek Mizu című slágere egyfajta néphimnusz lett korosztálytól függetlenül.

Az este mélypontja kétségtelenül akkor jött el, amikor azon szórakozott a VIP vendégek egy szűk csoportja, hogy a rendezvényen háromszoros Viva Comet győztessé váló Éder Krisztiánt (SP) a legjobb férfi kategóriában jelölték. Több helyről lehetett hallani az "SP nem lány?" kérdést, illetve megjegyezték páran: "Ha most nem jöttem volna Cometre, akkor soha nem tudtam volna meg, hogy Éder Krisztián férfi". Ezek már akkor sem voltak humorosak, amikor a 14-15 éves internetes kommenthuszárok próbálták kellemetlen helyzetbe hozni a 22 éves előadót. De felnőttektől azért kicsivel többet várna el az ember. Főleg, ha utána meg mennek jópofizni a győztessel.

Abszurd feltételezés, hogy a magyar könnyűzene SP, Fluor, Düki vagy a hozzájuk hasonló tinisztárok miatt tart ott, ahol. Az igazi gond, hogy műanyag énekesek és zenekarok úgy tudnak betörni a piacra, hogy semmit se tettek le az asztalra.

Amíg olyan előadó léphet fel, és jelölhetik a Comet-díjra, akinek a legnagyobb erőssége, hogy hasonlít Justin Bieberre, illetve olyan zenekar kerülhet a jelöltek közé, amelyik két éve nem képes előlépni egy lemezzel (de tavaly egyetlen egy szám után érdekes körülmények között megnyerték az egyik kategóriát), addig nincs miről beszélni. A gyomlálást itt kellene elkezdeni.

A Viva Comet díjátadó gála utáni afterpartyn már csak a celebek maradtak, a díjazottak és a jelöltek nagyobb része külön ünnepelt egészen hajnali ötig kamerák és fotósok nélkül.

Fluor Tomi, Wolf Kati és SP
Fluor Tomi, Wolf Kati és SP (Éder Krisztián), VIVA Comet 2011.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.