Ez a tényező is közrejátszhat a fiatalok szélsőségessé válásában

Az apa hiánya vagy meggyengült jelenléte meghatározó lehet abban, hogy egy fiatal szélsőségessé váljon és terrorista szervezetekhez csatlakozzon - jelentette ki egy klinikai szakpszichológus az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában.
Rendes Kriszta véleménye szerint a hagyományos családmodellben az apa erőt sugároz, véd és korlátoz. Azok a fiatalok, akik ezeket a szabályokat nem tapasztalják meg, a családon kívül kezdik keresni őket. Hozzátette: ilyen szociális háttér mellett fordulhat elő az, hogy egy Franciaországban vagy Angliában nevelkedett fiatal kiképzésre megy Szíriába, majd terrorista harcosként tér vissza a szülőföldjére.

A klinikai szakpszichológus hangsúlyozta, hogy ezek a fiatalok sok frusztrációt éltek át (például a bőrszínük miatt), és gyakran gettókban nevelkedtek. Ezt a dühöt jól meg tudják lovagolni a terrorista szervezetek, amelyek azt ígérik nekik, hogy a saját kezükbe vehetik az irányítást és igazságot tehetnek.

A gyermekhadseregekről Rendes Kriszta azt mondta: azok még veszélyesebbek lehetnek, mert ott gyakorlatilag "robotokká" változtatják a katonákat, akik között háromévesek is vannak. A gyerekek valószínűleg nem is tudják, mi történik velük, és azzá válnak, amivé nevelni akarják őket.

A szélsőségessé vált gyermekek és fiatalok számára nincs igazán visszaút a társadalomba - fogalmazott a klinikai szakpszichológus. Hozzátette ugyanakkor, hogy vannak olyan szervezetek, amelyek kísérleteznek a "deradikalizálással". Ez azonban nagyon összetett folyamat, a gyógyszeres kezeléstől a szociális munkáig sok mindent magában foglal, tulajdonképpen hasonlít egy kábítószeres elvonókúrához, hiszen a résztvevőket teljesen elszigetelik a külvilágtól - mondta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.