Ez a kutya biztos a mennybe megy

Elbúcsúztatták Bretagne-t, a 2001. szeptember 11-ei New York-i terrortámadás után bevetett mentőkutyát. A 16 éves, hősként tisztelt golden retrievert el kellett altatni.

Bretagne helyi idő szerint hétfőn szenderült jobblétre a texasi állatgyógyászati kórházban.

„A kutya tulajdonosát, Denise Corliss önkéntes tűzoltót felzaklatta négylábú barátja elvesztése” – ­ mondta David Padovan százados, a Cy-Fair Önkéntes Tűzoltóság szóvivője a New York Daily Newsnak.

Az eb haláláról egészségi állapota megromlása miatt vasárnap este született meg a döntés. Utolsó útját a kórház bejáratáig houstoni tűzoltók tisztelgő sorfala szegélyezte, majd miután Bretagne kimúlt, testét amerikai zászlóval leterítve szállították a texasi A&M Egyetemre, ahol tanulmányozni fogják.

„Egyedülálló volt a maga nemében” – mondta a szukáról Padovan. „Mindig alig várta, hogy kereshessen, még azután is, hogy nyugdíjba vonult.”

A hűséges eb a túlélők keresésében segített a New York-i terrortámadás után, s bár nem találtak senkit, a tűzoltók, mentősök és rendőrök számára amolyan terápiás társsá vált, jelenléte sokat segített az elkeseredett küzdelemben. Bretagne 9/11 után még hét évig volt szolgálatba, dolgozott a Katrina hurrikán pusztítása után is, de később sem tétlenkedett. Részt vett más mentőkutyák kiképzésében, és rendszeresen látogatott iskolákat, ahol a visszahúzódó, szégyellős gyereket bátorította.

Utolsó hetében Denise Corliss és férje, Randy azon fáradozott, hogy teljesítsék a kutya „bakancslistáját”. Elvitték például a Robert Road Általános Iskolába, hogy a gyerekek végső búcsút vehessenek tőle

Tavaly, a New York-i támadás 14. évfordulóján, a 16. születésnapját ünneplő Bretagne-t elvitték New Yorkba is az ikertornyok helyén lévő emlékműköz, ahol hősnek kijáró tisztelettel fogadták. A Central Park hotelben lakosztályt kapott, és még taxis városnézésre is elvitték.

Bretagne volt az utolsó abból a 300 mentőkutyából, akik részt vettek a terrortámadás utáni keresésben. A képek, melyeken a kutya odabújik a gazdájához, és egy kis mosolyt csal az emberek arcára a romok közötti kutatás rövid szüneteiben, bejárták a sajtót. Bretagne így vált annak a szimbólumává, hogy még a legszörnyűbb időkben is lehet találni egy kis kedvességet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.