Ideális apa volt az Iszlám Állam vezetője

Családcentrikus emberként jellemzi az Iszlám Állam vezetőjét volt felesége, aki Európába menekülne a most nyolcéves lányukkal. Az asszony évekig nem is tudott róla, hogy a férje kicsoda valójában.

A huszonnyolc éves Saja al-Dulaimit első férje halála után adták hozzá Abu Bakr al-Baghdadihoz, az Iszlám Állam alapítójához és első emberéhez. A nő a CNN partnerének, a svéd Expressen TV-nek adott interjút arról, milyen volt a terrorszervezet vezetőjének a feleségeként élni.

„Családcentrikus férfi volt” – mondja korábbi férjéről. Dulaimit Irakban született, felső középosztálybeli, konzervatív családban. Elrendezett házasság keretében ment hozzá az akkor egyetemi tanárként dolgozó férfihoz. „Akkor még nem volt vérszomjas terrorista” – szögezi le a nő. „Egy normális emberhez mentem hozzá, egy egyetemi tanárhoz.”

„Reggel elment dolgozni, este pedig hazatért a családjához” – emlékszik vissza Dulaimi, aki nem volt azonban az egyetlen házastárs. Al-Baghdadinak akkor már volt felesége. „Nagyszerűen bánt a gyerekekkel. Ő volt az ideális apa. Ahogy a gyerekekkel viselkedett... tanár volt, tudja, milyenek a tanárok. Tudta, hogy kell bánni a gyerekekkel, jobban, mint azt, hogy kell bánni az anyjukkal.”

Beszélgetni azonban nem beszélgettek sokat egy házaspárhoz képest. A férfi ugyanis „titokzatos személyiség” volt. Emellett nem volt könnyű második feleségként boldogulnia, így a házasság végül hét évvel ezelőtt véget is ért. „Nem voltam boldog” – feleli további magyarázat nélkül arra a kérdésre, hogy miért szökött meg Bagdaditól, miután teherbe esett. „Az, hogy eljöttem, azt bizonyítja, hogy nem szerettem.”

A férfi számos alkalommal próbálta lebeszélni a döntéséről, az asszony azonban hajthatatlan maradt. Utoljára 2009-ben beszéltek, Baghdadi akkor próbálta utoljára visszacsábítani.

A nő nem árulta el volt férjének, hogy megszülte a közös lányukat, később azonban kiderült. „Azt mondta, elveszi tőlem, ha újra férjhez megyek” – árulta el Dulaimi. Az asszony aggódik a lánya biztonságáért. A CNN elemzője szerint okkal. Hisz a gyerek az Iszlám Államhoz hű szélsőségeseknek épp úgy a célpontjává válhat, mint az ellenséges terrorszervezetek tagjainak.

A nő azt reméli, hogy külföldön taníttathatja majd a gyereket. Az az álma, hogy Európába menjenek, ahol a lány boldogabb és szabadabb életet élhet, és iskolába járhat. „Európai országban akarok élni, nem arabban” – jelentette ki. „Azt akarom, hogy a gyerekeim éljenek és tanuljanak. Még akkor is, ha az anyjuk Baghdadihoz, a terroristához ment feleségül ... a gyerek nem tehet róla.”

„Engem is terroristának bélyegeztek, pedig távol állok tőle” – vallja be Dulaimi, hozzátéve, hogy az emberek szemében már mindig ő lesz Baghdadi volt neje, annak ellenére, hogy a nő hagyta el. 

Dulaimit 2014 decemberében Libanonban letartóztatták és bebörtönözték, mert illegálisan próbált meg bejutni az országba. Az asszony egy titkos helyszínen, a libanoni–szír határ közelében beszélt az újságírókkal. Most nyilatkozott először azóta, hogy tavaly kiengedték a börtönből.

„Ha vele maradok, most úgy élhetnék, mint egy hercegnő” – mondja. „Vele együtt élhetnék, és rengeteg pénzem lenne. De nekem nem kell a pénz. Én szabadon akarok élni, úgy, ahogy mindenki más.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.