Évtizedekre börtönbe küldik a terrorista kamaszfiút

A mindössze 19 éves Brusthom Ziamani tavaly tért át az iszlám hitre, rögtön annak radikális irányzatai felé fordult. Lee Rigby meggyilkolásához hasonló merényleteket tervezett, és bár egyet sem sikerült végrehajtania, 22 évre ítélték.

Legkorábban 15 év múlva, vagyis 34 évesen helyezhető feltételesen szabadlábra az a brit fiú, akit terrorizmus vádjával ítéltek el Angliában. Ziamani rezzenéstelen arccal fogadta, hogy 22 évet kapott. Timothy Pontius bíró azt mondta, a puszta szerencsén múlt, hogy a fiú nem ölt meg senkit - írja a The Guardian.

Ziamanit tavaly nyáron tartóztatták le Kelet-Londonban. Találtak nála egy szakadt levelet, amiben arról írt, brit katonák megölésére készül, és mártírként akar meghalni, a hátizsákjában pedig egy 30 centis kés és egy kalapács volt. A fiú amúgy korábban megmutatta a barátnőjének a fegyvereket, és azt is elmondta neki, mire készül.

A kongói szülőktől származó, de már Angliában nevelkedett Ziamani azután került közel az iszlámhoz, hogy 15 évesen összeveszett a Jehova Tanúit követő szüleivel. Előbb a boksz, az extrém sportok és a rapzene felé fordult, aztán végül megtért. Mikor a családja erre rájött, választás elé állították, Ziamani pedig családja helyett új vallása mellett döntött. Nem sokkal később csatlakozott a szélsőségességéről ismert és betiltott Al-Muhajiroun-csoporthoz.

A kihallgatások alatt Ziamani legendának nevezte a két férfit, akik 2013 májusában brutális módon, fényes nappal és a nyílt utcán meggyilkoltak egy brit katonát, Lee Rigby-t. A tárgyaláson kiderült, ő is hasonló gyilkosságra készült.

„Azt mondta, le akart fejezni egy katonát, és a barátja pedig fotót készített volna róla, ahogy a levágott testrészt a levegőbe dobálja” – mondta el a bíróságon a vád képviselője, Annabel Darlowa.

A védőügyvéd azzal érvelt, köztudott, hogy az Al-Muhajiroun előszeretettel környékez meg naiv és nélkülöző kamaszokat, és Ziamani pont ilyen fiú.

Bár Ziamani anyja a börtönben meglátogatta a fiát, az ítélethirdetésen nem vett részt sem ő, sem más családtag.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.