Eutanáziáért könyörög egy 14 éves chilei kislány

Arra kéri Michelle Bacheletet, a chilei elnököt Valentina Maureira, engedje őt meghalni, mert belefáradt a betegségbe. Csakhogy az eutanáziát nem engedélyezi a chilei alaptörvény.

A kislányt évek óta kezelik egy örökletes genetikai rendellenesség, az úgynevezett cisztás fibrózis miatt. A lány sokat szenved, néhány nappal ezelőtt az internetre feltöltött videóban arra kérte Chile elnökét, hagyja jóvá, hogy eutanáziát alkalmazzanak az orvosok. "Belefáradtam a betegségbe" - mondta.

A felvételt rengetegen látták, Michelle Bachelet pedig meglátogatta a lányt a kórházban. Szóvivője a sajtónak elmondta, az elnök nem engedélyezheti az eutanáziát, azonban a kormány vállalta, hogy fizeti Maureira kórházi költségeit - írja a BBC.

A kislány videója  vírusszerűen terjed a közösségi médiában, és újra felszította a vitákat az eutanáziával kapcsolatban, amelyet Chilében nem engedélyez az alaptörvény. Maureira elmondta, hogy volt egy bátyja, aki szintén cisztás fibrózistól szenvedett, hatéves volt, amikor meghalt, úgyhogy pontosan tudja, mi vár rá. Ezért szeretett volna egy injekció által gyorsan, fájdalmak nélkül elmenni. A kislányt szülei is támogatják."Elég kemény, de tiszteletben kell tartanom a döntését, hiszen ő az, aki ettől a betegségtől szenved" - nyilatkozta édesapja.

A cisztás fibrózis több szerv működésében okoz eltérést, de a legtöbb problémát a tüdőben, a bélcsatornában, a májban és a hasnyálmirigyben okozza. A betegek egy részénél a légzőrendszeri tünetek erősebbek, másoknál az emésztőrendszeriek. Minden beteg más. A betegség ma még tökéletesen nem gyógyítható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.