Európában a heroin a legveszélyesebb drog

Európában a kábítószerrel összefüggésbe hozható legnagyobb mértékű egészségügyi és társadalmi költségekért továbbra is a heroin tehető felelőssé - állapítja meg az Európai Unió lisszaboni kábítószerügyi központjában (EMCDDA) készített 2008. évi jelentés, amelyet csütörtökön hoztak nyilvánosságra Brüsszelben.

Az EU 27 tagállamára, valamint Horvátországra, Törökországra és Norvégiára vonatkozó jelentés kiemeli, hogy a kábítószer-fogyasztással kapcsolatos halálesetekhez elsősorban a heroin fogyasztása vezet. Az EMCDDA szerint aggodalomra ad okot, hogy az afganisztáni ópiumtermelés tavaly 8200 tonnára nőtt, ami alapján arra lehet következtetni, hogy - az opiumból készülő - heroin potenciális globális termelése elérte a 733 tonnát.

A heroin-lefoglalások száma a vizsgált országokban 2003-tól 2006-ig 10 százalékkal növekedett, a jelentős tranzitországként számon tartott Törökországban a lefoglalt heroin mennyisége több mint kétszeresére nőtt ebben az időszakban. Európában a lefoglalt heroin mennyisége 2006-ban becslések szerint elérte a 19,4 tonnát. A jelentés szerint az opiát típusú szerek intravénás használóinak több mint 40 százaléka 25 év alatti volt Észtországban, Litvániában, Ausztriában és Romániában. Magyarországon a heroinfogyasztás mértéke arányait tekintve alacsony.

"Bár a kábítószer-használat történelmi szempontból nézve magas szinten maradt, úgy tűnik, új, stabilabb szakaszba lépünk át. Összességében a fogyasztás legtöbb formáját tekintve nem látható nagyobb növekedés, néhány területen pedig csökkenő tendenciák is mutatkoznak" - hangsúlyozta Wolfgang Götz, a központ igazgatója. A hazai adatok alapján Magyarország összességében továbbra is a kevésbé érintett országok közé tartozik a kábítószer-használat elterjedtségét illetően.

Évente legalább 7000-8000 kábítószer-fogyasztással összefüggésbe hozható haláleset történik Európában, miközben a kábítószer túladagolása az egyik vezető halálok az európai fiatalok körében. Magyarországon 2006-ban 25-en haltak meg túladagolásban.

A jelentés megállapítja, hogy évente mintegy 3000 új, kábítószer-fogyasztással összefüggésbe hozható HIV fertőzéses esetre derül fény. Az EU keleti szomszédait tekintve különösen aggályos a helyzet Oroszországban és Ukrajnában, ahol az újonnan diagnosztizált esetek száma magas, és egyre emelkedik.

Wolfgang Götz szerint Európában a kábítószerhelyzetet monitorozó kapacitások a legfejlettebbek. Kiemelte: a kezelés elérhetősége összességében ugyan továbbra sem kielégítő, de néhány országban az egykor rejtett populációnak gondolt heroinhasználók többsége már kapcsolatban van valamilyen szolgálattal. Magyarországon évente mintegy tízezren részesülnek kezelésben illegális szer miatt.

Az EMCDDA igazgatója a heroin mellett a kokainhasználat folytatódó növekedését, az injekciós szerhasználók körében a hepatitis C vírus magas előfordulását, valamint a szintetikus opioidok, például a fentanil elterjedését sorolta a legnagyobb kihívást jelentő európai kábítószer-problémák közé.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Az Európai Bizottság szeptemberben fogadta el az unió 2009-2012-es időszakra szóló cselekvési tervét, amely széles körű intézkedéseket javasol a kábítószer-használat káros következményeinek mérséklésére, a droggal kapcsolatos bűnözés visszaszorítását célzó európai együttműködés megerősítésére. A cselekvési terv része az Európai Kábítószerellenes Szövetség létrehozása. Magyarország 2007-ben fogadott el új kábítószerügyi cselekvési tervet, a hazai nemzeti drogstratégia viszont 2009-ben lejár, ezért jövőre új stratégia kidolgozása van napirenden.

A stimuláns kábítószerek, tehát az amfetaminok, az ecstasy és a kokain jelenleg Európában a kannabisz után a második leggyakrabban fogyasztott drogcsoportot alkotják. Mintegy 12 millió 15-64 év közötti európai próbálta már ki életében a kokaint, az amfetamint 11 millióan, az ecstasy-t 9,5 millióan. A kokainhasználat elsősorban Dániában, Spanyolországban, Írországban, Olaszországban és az Egyesült Királyságban elterjedt. Az ecstasy-gyártás fő helyszíne Hollandia és Belgium.

Becslések szerint a 2007-ben Európába csempészett kokain csaknem egynegyede Nyugat-Afrikán keresztül érkezett, megnőtt az Ibériai-félsziget jelentősége mint európai belépési ponté, és újabb csempészútvonal jött létre, mely a kelet-európai országokon (Bulgária, a balti államok, Románia és Oroszország) át vezet. A kokain jellemző kiskereskedelmi ára 2006-ban grammonként 50-75 euró között volt a legtöbb európai országban. Az amfetamin és az ecstasy esetében Magyarország a középmezőnyben helyezkedik el, a kokainfogyasztás mértéke alacsonynak mondható, bár némi növekedés tapasztalható.

Több mint 200 pszichoaktív anyagot - például hawaii törperózsát, hallucinogén gombákat és az ecstasy alternatívájaként különböző "partitablettákat" - reklámoznak Európában online kiskereskedők.

A kannabisz továbbra is Európa legáltalánosabban fogyasztott illegális kábítószere, és bár mintegy 4 millió európai felnőtt használja majdnem naponta, népszerűsége csökken. Magyarországon is a kannabisz a leggyakrabban fogyasztott szer, de használata uniós összehasonlításban elmarad a többi országétól.

A felszámolt házi kannabiszgazdaságok növekvő száma azt mutatja, hogy a jelenséget már nem lehet marginálisnak tekinteni. 2005-2006-ban a brit rendőrség több mint 1500 kannabiszgazdaságot számolt fel Londonban, Hollandiában a termesztési helyek száma meghaladhatja a hatezret.

A Kábítószer és a Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) egyike az Európai Unió decentralizált hivatalainak. 1993-ban alapították, Lisszabonban található; a kábítószerekkel és a kábítószer-függőséggel kapcsolatos átfogó információk központi forrása Európában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.