Hubert 22 éves és Budakeszin tengeti nyugdíjas éveit

22 évével a Budakeszi vadaspark hiúza lehet a kontinens korelnöke - jelentette be a vadaspark.

Hubert 2011-ben érkezett a Nyíregyházi Állatparkból a Budakeszi Vadasparkba, hogy itt töltse nyugdíjas éveit. A vadonban a hiúzok általában 13 évet élnek meg, így Hubert már érkezésekor korosnak számított.

Budakeszi Vadaspark

 

"Hubert a mai napig életerős, jó étvágyú egyed, állapota stabil. Hatalmas büszkeség egy gondozónak, ha egy, a gondjára bízott állat ilyen szép kort él meg, arról nem is beszélve, hogy hány látogatónknak okozhat így még örömet" - mondta el Szilágyi Zsolt, a Budakeszi Vadaspark gondozója. Hubert étrendje főleg csirkehúsból áll, emellett kap vitaminkeverékeket, porcerősítőt és gyulladáscsökkentőt is.

A fokozottan védett hiúzok Európa vadonjaiból szinte teljesen eltűntek. A nagymacskák az állatkertekben és a vadasparkokban a nyugodt, stresszmentes életkörülmények, a folyamatos, szakszerűen megtervezett táplálás és orvosi ellátás, illetve a természetes ellenségek hiánya miatt jóval tovább élnek, mint a vadonban. 

Egy felnőtt hiúz testtömege 18-38 kg, marmagassága 60-75 cm, testhossza 80-130 cm, amihez 15-25 cm-es farokhossz adódik. Nyáron vörösesbarna, télen szürkés árnyalatú, apró sötét foltokkal pettyezett bundája és jellegzetes szakálla van. A füle felálló, rajta szőrpamacs található.

Élőhelyén hazánkban a XX. század folyamán drasztikusan lecsökkent, később eltűnt. Veszélyeztetett faj, amely Magyarországon 1988-tól tartozik a fokozattan védett állatok körébe. A 80-as évektől kezdve, a szlovákiai Kárpátokból származó egyedek miatt csupán szórványos hiúz-észleléseket regisztráltak. Jelenleg a Zempléni-hegységben és az Aggteleki-karszton élnek vadon hiúzok, de az ő számuk is csupán 5-10- re becsülhető. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.