Észak-Magyarországon felkészültek az újabb árvizekre

Az utóbbi napokban leesett sok csapadék miatt árad a Sajó, a folyó magyarországi felső szakaszán már másodfokú az árvízvédelmi készültség, az árhullám már utakat öntött el, ugyanakkor veszélyhelyzet nincs.

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság védelemvezető-helyettese, Csont Csaba az MTI-nek elmondta: a 2010-es nagy árvíz után hathatós állami segítséggel megerősítették a folyó gátjait, és a térségben tározók is épültek.

A vízügyi szolgálat a készültségi fokozatnak megfelelően mozgósította védelmi szervezetét, megszervezte a megfelelő őr- és figyelőszolgálatot, felkészült az árhullámok levezetésére. A Sajó külföldi vízgyűjtőjén a "hóban tárolt" vízkészlet olvadásából várható árhullámok elleni felkészülés érdekében az Országos Műszaki Irányító Törzs utasítására a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki irányító szakemberei már február 20-án a helyszínre érkeztek.

Elmondta azt is a védelemvezető-helyettes, hogy az ár- és belvízvédelmi létesítményeket még tavaly ősszel felülvizsgálták, miként az árvízvédelmi töltéseket, műtárgyakat, kiépített tározókat is.

Az elmúlt két árvízmentes évben több településen - Felsőzsolca, Nagycsécs, Ónod, Felsődobsza, Hernádkércs, Nagykinizs, Szentistvánbaksa, Hernádkak - körtöltés épült, Sajóecseg és Ócsanálos körül pedig várhatóan az idén épül meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.