Észak-Magyarországon megteltek az éjjeli menedékek

A hajléktalan emberek számára működtetett éjjeli menedékhelyek kihasználtsága vasárnap éjszaka Budapesten és országosan is 91 százalékos volt - közölte Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója hétfőn az MTI érdeklődésére.
A régiók közül az észak-magyarországiban volt a legmagasabb az arány, ott a kihasználtság 100 százalék fölé emelkedett, azaz többen veszik igénybe a szálláshelyeket, mint amennyi hivatalosan rendelkezésre áll. A fővárosban még vannak szabad férőhelyek, az ellátórendszer fel van készülve arra, hogy befogadja azokat, akik fedett helyen szeretnének éjszakázni az elkövetkező hideg napokban - olvasható az MTI-hez eljuttatott tájékoztatóban.

Budapesten 19 szállásnyújtó intézmény több mint 1800 férőhellyel várja a rászorulókat. Országosan több mint 4300 férőhely áll rendelkezésre éjjeli menedékhelyeken.

A Menhely Alapítvány diszpécserszolgálata napi 24 órában fogadja a bejelentéseket a veszélyeztetett helyzetben lévő emberekről. A szolgálat úgynevezett krízisautót, valamint a speciális utcai szolgálatokat küld ki hajléktalan emberekhez és segítenek az elhelyezésben. Azokat, akik nem fogadják el a szállások nyújtotta lehetőséget, takaróval és élelmiszerrel látják el.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat azt közölte az MTI-vel, hogy Budán 70 százalékos a férőhelyek kihasználtsága, azonban ez az arány napról napra nő. A krízisférőhelyek számát szükség esetén bővíteni tudják - írták.

Közölték azt is, hogy a népkonyha 120 százalékon üzemel, és "emelt szintű" étkezést biztosít a hajléktalan emberek számára, azaz húsos ételeket készítenek és konzerveket kaphatnak a rászorulók. Ezen kívül működik a mozgó orvosi rendelő és a teajárat is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.