Eső, víz, sár

Nyugat-Magyarországon az árvíz mellett a pénteki vihar is nagy károkat okozott Rönökön, Vasszentmihályon, Magyarszerdahelyen, Borsfán, Oltárcon, Lentiben, Csömödéren, Bázakerettyén, Zalaszentbalázson, Nagykanizsán és Zalaegerszegen.

Utcákat, házakat öntött el a pénteki felhőszakadás miatt megduzzadt patakokból kiáramló víz a Vas megyei Rönökön és Vasszentmihályon. Éjszakára Rönökön tizenegy, Vasszentmihályon pedig hat embernek az önkormányzat nyújt menedéket.

Rönökön az alacsonyabban fekvő részeken szinte minden ház udvarára betört a víz, negyven-ötven épületet pedig teljesen elöntött. A házakban méteres víz állt, nyolcvan embernek kellet elhagynia az otthonát, közülük többeket úgy kellett kimenekíteni - mondta Hegyi László polgármester. Éjszakára tizenegy embert a művelődési házban helyeztek el, a többiek rokonoknál, ismerősöknél találtak menedéket. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász takarót, élelmiszert vitt a faluba.

A felhőszakadás miatt a Rönököt keresztező Kőhidi- és Rönöki-patak péntek délután öntött ki a medréből. A mentésben a falu lakói, önkéntesek, tűzoltók, katasztrófa- és árvízvédelmi szakemberek vettek részt. A szomszédos településekről - Csörötnekről, Magyarlakról - homokzsákokat szállítottak a faluba. A szivattyúk éjjel két óráig folyamatosan működtek.

A károk felmérése még folyamatban van, de Hegyi László szerint a 450 lelkes település önerőből nem tudja a károkat helyrehozni, ezért valószínűleg a vis maior keretből igényelnek támogatást. A katasztrófavédelem ügyeletese elmondta: a víz folyamatosan apad, a települések nincsenek elzárva a külvilágtól, harmadfokú árvízvédelmi fokozat van érvényben.

A péntek délutáni özönvízszerű esőzés miatt húsz településről negyvenkét alkalommal riasztották Zalában a tűzoltókat - összesítette az adatokat szombat reggel a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyelete. A riasztások túlnyomó többsége a víz miatti károk elhárításához kért segítséget, kidőlt fákat is kellett eltávolítani, és mindezeken felül balesetekhez, valamint a sárosan hömpölygő vízben elakadt autókhoz is segítségül hívták a tűzoltókat.

A hirtelen lezúduló csapadék miatt Magyarszerdahelyen néhány perc alatt sáros folyammá változtatta a települést a kiöntött Kürtös-patak. Mintegy félszáz ház és telek került - néhol egyméteres - víz alá, az áradat egy személyautót is használhatatlanná tett.

A település keleti oldalán a helyiek segítségével homokzsákokkal igyekeztek megerősíteni a patak medrét, és a tűzoltóknak egy közúti híd helyreállításában is segíteniük kellett. Az önkormányzat a falu határában lévő gátat átvágatta, hogy minél hamarabb levonuljon az áradat.

Borsfán szintén a közeli dombokról lezúduló sárfolyam tette ideiglenesen járhatatlanná a falu fő utcáját, és szinte megközelíthetetlenné az önkormányzat épületét és több családi házat. Lovásziban egy 16 méter magas, 60 centiméter átmérőjű fa a viharban kettétörve a település kultúrházának tetejére dőlt.

A zivatar és felhőszakadás miatt többek között Oltárcon, Lentiben, Csömödéren, Bázakerettyén, Zalaszentbalázson, valamint Nagykanizsán és Zalaegerszegen is több helyszínen kellett segíteniük a tűzoltóknak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.