Jézusból vicc: értékes freskót tett tönkre a 80 éves, önjelölt restaurátor

Az idős hölgy nemcsak hogy megrongálta a XIX. századi alkotást, hanem egyenesen viccet űzött belőle: a töviskoszorús Jézust torz karikatúrává festette át.

A 80 éves nő a spanyol Elias Garcia Martinez „Ecce Homo” című, Jézust ábrázoló falfestményét szerette volna házilag helyrehozni, bár a restaurálásra nem volt engedélye. A csúf végeredményt elnézve nem is lehetett volna, az általa kezelése vett freskót ugyanis teljesen tönkre tette - adta hírül a The Telegraph.

A 2010-ben készült, legelső fotón ugyan látszik, hogy a freskó kopásnak indult, de az alkotás még az idén júliusi felvételen is felismerhető az eredetihez képes, a fehér foltok ellenére.  A jószándékú, idős hölgy „műve” azonban még gyerekrajznak is rossz: a töviskoszorús alakból egy barna, szőrős sapkás figurát festett. (A képet ITT lehet megtekinteni.)

A döbbenetes mázolmányt akkor fedezték fel, amikor a festő unokája néhány hete adományt adott a spanyol Broja városának és ennek alkalmából a Santuario de Misericodia templomban megtekintették az alkotást. A nő később elmondta, csupán a jószándék vezette, amikor átfestette a freskót, a kultúra-tanácsos szerint viszont egyenesen tönkretette az értékes alkotást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.