Veréssel kényszerítettek gyerekeket véradásra

A hatóságok hét egészségügyi dolgozót tartóztattak le az északnyugat-kínai Kanszu tartományban, a gyanú szerint ugyanis több gyereket akaratuk ellenére véradásra kényszerítettek. A gyerekektől ráadásul háromszor annyi vért vettek, mint amennyit a felnőttektől szokás.

Váradásra Kínában is csak 18 éven felüli személyek jelentkezhetnek, a sértettek azonban 10 és 16 év közötti gyerekek voltak, legalább nyolcan. Hét hónapot át havonta egyszer kellett vért adniuk, egy-egy alkalommal a felnőtteknél szokásos mennyiség - nagyjából 4 és fél deciliter - háromszorosát vették tőlük - írja a BBC.

A rendőrség hét embert tartóztatott le, köztük van a véradóközpont igazgatóhelyettese is, a férfi azzal védekezett, nagy volt rajtuk a nyomás, hogy növeljék a váradók számát. A gyerekeket testi fenyítéssel kényszerítették a véradásra és hamis papírokat állítottak ki, melyeken a donorok véradók felnőttekként szerepeltek. Az illegális üzlettel 6250 jüant (több mint kétszázezer forintot) kerestek és végül úgy buktak le, hogy az egyik gyerek mindent elmondott a szüleinek.

A Xinhua hírügynökség megnevezte a céget is, ahová a vér került: a botrányban az ország egyik legnagyobb vérkészítmény előállító cége, a Lanzhou Intézet Biological Products érintett.

Teljes vért (a benne lévő plazmákkal és vérlemezkékkel együtt ) amúgy a nők évente három, míg a férfiak öt alkalommal adhatnak, bár az ajánlás szerint ezek a számok inkább kettő és három alkalom, a teljes véradások között legalább 56 napnak kell eltelinie és egy aktív év után pedig fél éves pihenőt kell tartani.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.