Erőss Zsolt felesége már nem reménykedik

Sterczer Hilda tudja, hogy a Himalájában eltűnt férje már nem tér vissza, mert ő is ismeri azokat a körülményeket, amivel a két magyar hegymászónak a csúcstámadás során meg kellett küzdenie. Az expedíciót vezető Kollár Lajos ma azt üzente: mindennek vége. Túlélő koreaiakat találtak, de magyarokat nem. Az alaptábort felszámolják, mert itt a monszun.

"Amikor meghallottam, hogy Zsolték úgy értek a csúcsra, hogy 24 órája vannak talpon, akkor már sejtettem, hogy ebből jó dolog nem sülhet ki" – nyilatkozta a hegymászó felesége az RTL Klubnak.

Erőss Zsolt a hegyekben (archív felvétel)

Nyolcezer méter fölött nem feltétlenül az extrém hideg okozza a fő problémát, hanem az ogixén- és vízhiány, az ilyen környezetben ugyanis a szervezet folyamatosan leépíti magát, ha valaki egyszerűen csak lefekszik és nem csinál semmit, akkor is meghal. Zsoltéknál mindössze fél liter palack víz és néhány energiagél-kapszula volt.

– Ez elég egyértelmű szituáció volt, ezért nem is bíztam abban, hogy ők leérnek a IV-es táborba. Abban viszont igen, hogy egy sátor nélküli éjszakát kibírnak kint, és serpák támogatásával esetleg lejönnek – tette hozzá Sterczer Hilda, aki már végigcsinált férjével egy 27 órás expedíciót is, de az oda-vissza tartott annyi ideig. A nő így pontosan tudja, mik azok a körülmények, amik között Zsolt és fiatal társa, Kiss Péter az eltűnés előtti egy napot töltötték.

Erőss Zsolt ezúttal keveset mesélt feleségének a mászás terveiről, az utóbbi hónapokban ugyanis keveset tudott otthon lenni, de Sterczer Hilda is hallotta a Kancsendzöngát megjárt mászók történeteit. A hegy azért olyan veszélyes, mert szokatlanul hosszú a csúcsmenet, nagy magasságban vannak nagyon sokáig, ezért talán nehezebb megmászni, mint a 8611 méteres K2-t, a Föld második legmagasabb hegycsúcsát.

– Ez minden expedícióban benne volt, bár reménykedtem, hogy Zsolt is azok közé a mászók közé fog tartozni, akik megöregednek. Zsolt tudta mindig a határokat, nem tudom, hogy most miért ment ennyit. Áléptek minden határt, amit át lehet lépni – nyilatkozta Erőss felesége a tévéinterjúban, és azt is elmondta, négyéves kislányuknak, Gerdának már elmondta, az édesapja többé nem jön haza.

Mint azt mi is megírtuk, Erőss Zsolt és Kiss Péter a Kancsendzöngáról ereszkedés közben, 8000 méter körüli magasságban eltűnt. Meg nem erősített hírek szerint Erőss a rádión keresztül azt jelentette, hogy társa vélhetően lezuhant. Őt az 5500 méteren lévő alaptáborból egy ideig még tudták követni látcsövön keresztül, de Kisst nem látták. Egy spanyol oldal már tegnap arról írt, hogy a két magyar hegymászó, akik majdnem 300 méterrel alacsonyabbról kezdték a csúcstámadást, meghalt.

Az Index időközben az expedícióhoz közeli forrásokból megtudta, nem keresik tovább Erőss Zsoltot és Kiss Pétert és már az alaptáborban sem hisznek a csodás megmenekülésben. Erőss Zsolt és Kiss Péter hivatalosan eltűntnek számít: a hegymászók három éjszaka után, amelyet 8000 méter felett tölthettek, biztosan nincsenek életben.

Kollár Lajos az alaptáborból a következő üzenetet küldte: "Most is vannak fenn sherpák kutatni, és a koreait is menteni. Ha Zsolték a sátrakban nem voltak, rádión nem jeleztek, látni nem lehet őket a négyes tábor feletti csúcsrészeken  sem, akkor ott vége! Május 23-a van, ennyi időt nem lehet kint tölteni 8000 méteren úgy legyengülve pláne. Ebbe bele kell törődni. Ugyanott folyik még egy közös mentés a koreai csapat két serpája és egy mászója van komoly bajban. Zsoltékat meg kellene találják, ha élnek, de nyomuk sincs! Közös az érdek, de nem találják. A koreaiak a négyes egyik sátrában vannak! Onnan kell őket lementeni! Ők még élnek!  Még! Holnap reggel el kell hagyjuk az alaptábort, itt a monszun a sarkunkban. Öt-hat nap múlva érünk Kathmanduba!"

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.