Erősen szennyezett a levegő Budapesten és több vidéki nagyvárosban

Több városban is meghaladta a szmogriadó tájékoztatási küszöbét a szálló por koncentrációja, így Budapesten, Miskolcon, Debrecenben, Nyíregyházán és Várpalotán.

Budapest: Tarlós István elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát

A szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el Tarlós István főpolgármester Budapesten, mert a kisméretű szálló por koncentrációja két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket - közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel hétfő hajnalban.

A közlemény szerint a légszennyezettségi szint további romlásának megelőzése érdekében - a Fővárosi Közgyűlés rendeletének megfelelően - Tarlós István főpolgármester a lakosságot és a légszennyezőket önkéntes önkorlátozó intézkedésekre kéri fel. Ez jelenti a rendszámtáblán fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek használatának szüneteltetését, a közösségi közlekedés választását a gépkocsik helyett, a gépjárművek alapjárati üzemeltetésének mellőzését, a fűtésnél pedig, ahol lehet, a gázfűtés választását.

A közlemény szerint a kisméretű szálló por (PM10) egy napra számított átlaga 2011. január 29-én a város négy mérőpontján érte el és haladta meg a tájékoztatási küszöbértéket (75 µg/m3). Ezek a pontok szombaton a Gilice téren, a Teleki téren, Budatétényben és Csepelen voltak. Vasárnap a kilenc mérőpontból ötnél ez az arány elérte és meghaladta a riasztási küszöbértéket is (100 µg/m3). Ezek a pontok az előbbi helyszíneken, továbbá a Kőrakásparknál voltak.

A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelenthet a lakosság egyes különösen érzékeny (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek) csoportjaira.

A levegőtisztaság-védelmi jogszabályok szerint egy légszennyező anyag mennyiségének fokozatos növekedése először az egészségügyi határértéket, súlyosabb - már rendkívüli légszennyezettségi - helyzetben a tájékoztatási küszöbértéket, a legsúlyosabb esetben pedig a riasztási értéket érheti el, vagy haladhatja meg.

Budapest esetében - a környezetvédelmi hatóság adatai alapján - az inkább közlekedési eredetű szállópor-kibocsátás több mint 75 százaléka a gépjárműforgalom következménye. A közlekedési eredetű levegőszennyezés (magában foglalva a szállópor-szennyezettséget is) a forgalmas utak mentén élő lakosság körében nagyobb mértékben fejti ki káros hatásait. Az ipari kibocsátás (például erőművek, szolgáltatások) részaránya mintegy 10 százalék, továbbá a lakosság egyedi fűtéskibocsátása is gyakorlatilag mintegy 10 százalékot eredményez.

Miskolc: erősen szennyezett levegő

Az utóbbi napok kedvezőtlen időjárása miatt kedden ismét romlott a levegő minősége Miskolcon, a szmogriadó tájékoztatási küszöbértékét ugyanakkor még nem érte el a szálló por (PM10) koncentrációja - tájékoztatta Dobos Tímea, a miskolci önkormányzat szóvivője az MTI-t. A szálló por (PM10) koncentrációja Miskolc két automata mérőállomásán, a Búza téren és a Lavotta utcában azt mutatta kedden, hogy a levegő erősen szennyezett, ugyanakkor a szmogriadó tájékoztatási fokozatát még nem érte e.

A borsodi megyeszékhelyen tavaly december 16-26. között volt olyan magas a szálló por koncentrációja, hogy az elérte, illetve meghaladta a szmogriadó riasztási szintjét. Abban az időszakban a város polgármestere különböző korlátozásokra kérte a településen élőket.

Nyíregyháza: meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket a szálló por koncentrációja

Meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket a szálló por koncentrációja vasárnap Nyíregyházán, az önkormányzat ezért óvintézkedések megtételét javasolja a lakosságnak - tájékoztatta közleményben Kovács Ferenc, a nyírségi nagyváros polgármestere az MTI-t. A Széna téri légszennyezettség-mérő állomás adatai szerint a szálló por koncentrációja meghaladta a 75 mikrogramm per köbméteres, 24 órás tájékoztatási küszöbértéket - közölte a városvezető.

A levegő minőségének javítása érdekében az önkormányzat arra kéri a városlakókat, kerüljék a személygépjárművek, valamint a szilárd tüzelésű kandallók és cserépkályhák használatát. A légúti betegségben szenvedőknek, az időseknek és a gyermekeknek pedig azt tanácsolják, lehetőség szerint ne tartózkodjanak a szabad levegőn. A város vezetése emellett az avar és kerti hulladék égetés tilalmának fokozottabb betartását kéri a lakóktól.

A szmogriadó tájékoztatási fokozatát egyébként akkor rendelhetik el Nyíregyházán, ha a szállópor-koncentráció két egymást követő napon meghaladja köbméterenkénti 75 mikrogrammos tájékoztatási küszöbértéket.
Ismét szmogriadó van Várpalotán

Várpalota: újra szmogriadó

Ismét szmogriadó van Várpalotán, a riasztási fokozatot Talabér Márta polgármester azután rendelte el, hogy a kisméretű szálló por koncentrációja két egymást követő napon meghaladta a riasztási küszöbértéket - közölte az önkormányzat hétfőn a honlapján.

A lakosságot arra kérik, hogy mérsékeljék a sok légszennyező anyagot kibocsátó dízelüzemű, illetve kétütemű járművek használatát, és lehetőség szerint a saját gépjármű helyett a közösségi közlekedést használják. A polgármester a légszennyezettség további romlásának megelőzésére kéri, hogy Várpalota egész területén mérsékeljék a szén-, fa- és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát.

Nagy Attila, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség levegőtisztaság-védelmi laboratóriumának vezetője az MTI-nek elmondta, hogy illetékességi területükön erősen szennyezett a levegő Veszprémben és Székesfehérváron, de további intézkedésre a légszennyezettség miatt várhatóan csak Várpalotán lesz szükség. Hozzátette: a meteorológiai előrejelzések alapján a következő napokban jelentős javulásra nem lehet számítani.

Az önkormányzat közleménye szerint a kisméretű szálló por (PM10) egy napra számított átlaga január 29-én légköbméterenként 102,7 mikrogramm, 30-án pedig 108,9 mikrogramm volt, ami a riasztási küszöbértéket (100 µg/m3) meghaladta.

Várpalotán ezt megelőzően január 6-9., illetve december 22-26. között volt olyan magas a szálló por koncentrációja, hogy az meghaladta a szmogriadó riasztási szintjét.

Debrecen: tájékoztatási fokozat

Debrecenben a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke túllépte a tájékoztatási küszöbértéket, ezért az önkormányzat elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát - közölte Pál Csaba, a polgármesteri hivatal sajtóreferense hétfőn az MTI-vel. A rövid távú meteorológiai előrejelzések szerint az időjárási alaphelyzetben jelentős változás nem valószínű, így a levegőminőség számottevő javulása nem várható.

A szmogban elsősorban a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek a veszélyeztetettek. Ezért javasolják, hogy ők kerüljék a szabadban való tartózkodást, és a szellőztetést lehetőleg a déli, kora délutáni órákban végezzék.

A légszennyezettség további romlását elkerülendő a debreceni önkormányzat kéri, hogy a lakosság kerülje a személygépjárművek (főként a dízel üzeműek) használatát, s lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan - ismertette Pál Csaba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.