Erős utórengés rázta meg Haitit

A Richter-skála szerint 6,1-es erejű földrengés rázta meg Haitit – jelentette az Egyesült Államok földtani intézete (USGS).

A helyi idő szerint reggel hatkor bekövetkezett földrengés rémült emberek tömege lepte el az utcákat a fővárosban, Port-au-Prince-ben, amely még mindig csak ébredezik a nyolc nappal ezelőtti első sokkból. A mostani epicentruma Port-au-Prince-től 56 kilométerre északnyugatra történt 22 kilométeres mélységben. Sérültektől és anyagi károkról egyelőre nem érkezett jelentés.

A Magyar Református Szeretetszolgálat közlése szerint a szervezet Haitin tartózkodó orvoscsoportja reggel az erős utórengésre ébredt, de a csapatból senki nem sérült meg. A Baptista Szeretetszolgálat szintén arról tájékoztatott, hogy a helyszínen dolgozó munkatársai jól vannak. A segélyszervezet közlése szerint éjszaka is érezhető volt kisebb utórengés Port-au-Prince-ben, a kórházban, ahol a magyar orvosok a sérültek ellátásban segédkeznek, kisebb anyagi kár keletkezett, de személyi sérülés akkor sem történt.

Az utórengés azzal párhuzamosan érte a Karib-tengeren fekvő országot, hogy a nemzetközi mentőalakulatok bejelentették, eddig összesen 121 embert mentettek ki az egy héttel ezelőtti földrengésben összeomlott épületek romjai alól.

Közép-európai idő szerint kedd reggel még csak 90 volt a kimentettek száma, aznap azonban sok új túlélőt találtak. "Ahogy mondani szokták, ezek voltak a hetedik nap csodái" - jelentette ki Elisabeth Byrs, az ENSZ humanitárius akcióinak összehangolásáért felelős szervezetének (OCHA) szóvivője. A földrengésnek 75 ezer halálos és 250 ezer sebesült áldozata van az eddigi adatok szerint.

A Baptista Szeretetszolgálat Rescue 24 nevű mentőcsapatának orvosa kedden két órán át küzdött egy császármetszéssel született újszülött életéért. Az anya csaknem 48 órával a magzatvíz elfolyása után került a kórházba. Az újszülöttnek nem volt pulzusa, s nem indult be a légzése, de állapotát sikerült stabilizálni – közölte az MTI-vel szerdán Révész Szilvia, a szeretetszolgálat budapesti kapcsolattartója. A Baptista Szeretetszolgálat második, négytagú orvos csoportja is megérkezett a Haitival szomszédos Dominikai Köztársaságba. Az amerikai orvosokkal 12 fősre bővülő csapat szerdán utazik a haiti fővárosba, Port-au-Prince-be – tette hozzá.

A Magyar Református Szeretetszolgálat orvoscsoportja pedig egy ötéves kisfiú életét mentette meg hétfőn a földrengés sújtotta országban. A gyereknek súlyos koponyasérülése volt, amelyet a legközelebbi kórház nem volt képes ellátni. A magyarok gyorssegélyben részesítették a sérültet, majd egy másik kórházba szállították.

A francia mentőcsapatok szerdán élve mentettek ki egy 23 napos csecsemőt egy ház romjai alól a Haiti déli részén fekvő Jacmel városban - jelentette a France Inter rádió. A kislány jól van, a jelek szerint sértetlen, egy közeli kórházba szállították.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.