Érdi gyermektragédia - A szülők visszautasítják a gyanúsított védekezését

Határozottan cáfolják, s visszautasítják a június 18-án Érden elgázolt, s azóta elhunyt ikergyermekek szülei, hogy váratlanul kitolták a babakocsit a járdáról az úttestre, vagyis hogy hibásak a tragédiában - áll abban a közleményben, amelyet a szülők megbízásából ügyvédjük juttatott el az pénteken MTI-hez.

Az eddigi hallgatást megtörve a gyászoló házaspár Kozma Tamáson keresztül tudatta: mélységesen lesújtotta őket a tragédia, ezért nem nyilatkoztak egyetlen sajtóorgánumnak sem. A gyanúsítotti oldal médiaszereplései miatt azonban úgy döntöttek, hogy egy rövid közleményben kifejtik álláspontjukat.

"Tudjuk és megértjük, hogy a gyanúsított szabadon védekezhet, tehát nincs igazmondási kötelezettsége, amíg nem vádol mást hamisan bűncselekmény elkövetésével - ezt a jogát a baleset okozójának természetesen tiszteletben tartjuk" - szögezték le elöljáróban. Hozzátették: határozottan cáfolják, sőt visszautasítják azonban azt a gyanúsítotti védekezést, miszerint váratlanul kitolták a babakocsit a gépkocsi elé.

"Az ikerbabakocsival a környék rossz minőségű, keskeny, lépcsőkkel és villanypóznákkal szabdalt járdáin (már ahol van járda) megfelelően nem lehet közlekedni, ezért a szülők a KRESZ előírásai szerint az út menetirány szerinti bal szélén, szabályosan közlekedtek, közben több autó is elhaladt mellettük. Amikor rájöttek, hogy az egyik gépkocsi nem fogja kikerülni őket, a baleset elhárítására már nem maradt elég idejük, és a tragédia bekövetkezett.

Az okozó a helyszínen elmondta, hogy a lenyugvó nap elvakította. Ez nyilván őt nem menti fel büntetőjogi felelőssége alól, de mégis ad némi magyarázatot arra, hogy miért kellett a balesetnek bekövetkezni. Ehhez képest mélységesen felháborítja a gyászoló családot, hogy a gyanúsítotti oldal módosított védekezésében a szülőket vádolja a média nyilvánossága előtt, kihasználva a sokk és a fájdalom miatti hallgatásukat, megsértve ezzel gyászukat, a vétlen felet kényszerítve védekezésre" - tolmácsolta a házaspár álláspontját ügyvédjük.

A szülők nem kívánnak nyilatkozatháborúba kezdeni, ezért kérik a közvélemény és a sajtó munkatársainak megértését - tette hozzá Kozma Tamás.

A házaspár június 18-án az esti órákban az érdi Szövő utcában egy babakocsiban tolta ikerlányaikat, amikor a babakocsit eddig ismeretlen körülmények között elsodorta autójával egy 63 éves érdi asszony. A három hónapos gyermekek közül az egyik a kórházba szállítás után, testvére két nappal később meghalt.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a baleset után arról tájékoztatta az MTI-t, hogy 63 éves vezetőt halálos közúti baleset okozásának gyanújával kihallgatták, de a nő nem akart vallomást tenni. Őrizetét megszüntették, szabadlábon védekezhet.

Néhány napja az egyik kereskedelmi csatorna reggeli műsorában az asszony ügyvédje úgy nyilatkozott, hogy védence elmondása szerint jó látási viszonyok között autózott az érintett útszakaszon (nem vakította el a nap), amikor a házaspár hirtelen kitolta a járdáról az úttestre a babakocsit.

A rendőrség azóta a szülőket is meghallgatta, de vallomásuk tartalmáról csupán annyit közölt a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője, hogy nem publikus. A szakértői véleményekre még várni kell - tette hozzá Kovács Viktória.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.