Meglepő eredményre jutottak Einstein agyának vizsgálatakor

Albert Einstein agyrészeinek vizsgálata során floridai kutatók megállapították, hogy a huszadik század egyik legjelentősebb fizikusának a többségtől eltérő agyszerkezete magyarázatot adhat egyedülálló kognitív képességeire.

Dean Falk, a Floridai Állami Egyetem evolúciós antropológusa, Frederick E. Lepore, a Robert Wood Johnson Kórház kutatója és Adrienne Noe, az amerikai Nemzeti Orvosi és Egészségügyi Múzeum igazgatója közös kutatásuk során az Albert Einstein agyáról készített 14 nemrég felfedezett fénykép alapján teljes körűen feltérképezték Einstein agykérgét - írja a Medipress.

Albert Einstein
Albert Einstein

A vizsgálatok során a tanulmány készítői Einstein kivételes agyszerkezetét 85 „normál” emberi aggyal hasonlították össze. „Habár Einstein agyának mérete és aszimmetrikus formája átlagosnak bizonyult, azonban a prefrontális szomatoszenzoros, elsődleges motoros, parietális, temporális és occipitális agykérgei egyedülálló szerkezetet mutattak. A szerkezetbeli eltérések magyarázatot jelenthetnek Einstein kiemelkedő matematikai képességeire” - magyarázta Dean Falk.

Albert Einstein agyát 1955-ben bekövetkezett halálát követően családja hozzájárulásával kioperálták a koponyájából és minden szögből lefényképezték, majd ezt követően összesen 240 apró darabra vágták és preparálták az agyszeleteket. Az agyról készült fényképek 55 éven keresztül nem voltak hozzáférhetőek, azonban 14 fényképet a közelmúltban kiállítottak az amerikai Nemzeti Orvosi és Egészségügyi Múzeumban.

Az Albert Einstein eltérő agykérgét elemző tanulmány a Brain című orvosi szakfolyóiratban jelent meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.