Az épülő metró miatt dőlt össze a levéltár - kilopták a földet a ház alól

Vizsgálatot indított a kölni ügyészség szerdán, az egy nappal korábban összeomlott a városi történeti levéltár ügyében. Két szomszédos épület is romba dőlt. Két eltűntet keresnek. A feltételezések szerint a közelben zajló metróépítés okozhatta a szerencsétlenséget.

A hatóságok közlése szerint a romok alatt két eltűntet keresnek. A korábban eltűntként nyilvántartott kilenc személy közül  heten időközben jelentkeztek a hatóságoknál. A felbecsülhetetlen értékű dokumentumokat tároló levéltár épülete kedden délután omlott össze, félig romba döntve két  szomszédos épületet is.

A gyanú szerint a csaknem egy éve tartó metróépítkezés  következtében gyakorlatilag "ellopták" a földet az épület alól.

Súlyos mulasztások történhettek: a  levéltár igazgatója egy nyilatkozatban azt hangoztatta, hogy a  városi hatóságokat már korábban figyelmeztették: az épület süllyed,  és a pincében nagy méretű repedések keletkeztek. A kölni illetékesek  ezzel szemben azt állítják, hogy a levéltár épületét átvizsgálták, s  veszélyre utaló jeleket nem találtak.

A város déli részében, a híres kölni dómtól alig több mint 1  kilométerre magasodó épület Németország egyik legjelentősebb és  legnagyobb levéltára volt. Az anyagi károk épp ezért  felbecsülhetetlenek, szakértők szerint a "város emlékezete"  veszhetett oda.

A károk pénzben szinte ki sem fejezhetők, hiszen a  több mint ezeréves éves kölni várostörténet dokumentumai alighanem  elpusztultak, csakúgy mint számos történelmi, illetve irodalmi  hagyaték és fénykép is. A levéltár gyűjteményét mintegy 300 millió  euróra biztosították.

A katasztrófa kedden, kora délután, villámgyorsan történt, a szemtanúkat az eset a 2001. szeptember 11-i  hírhedt New York-i  eseményekre emlékeztetve.

Stefan Neuhoff, a kölni tűzoltóság igazgatója a történtek után  azt hangoztatta: a levéltár dolgozóinak és az épületben tartózkodó  látogatóknak sikerült időben kimenekülniük, mert az épület  összeomlására egyre erősödő morajlás figyelmeztetett.

Statikusok vizsgálják, hogy  a környező épületeket nem fenyegeti-e az összedőlés veszélye.

A városi hatóságok több száz fővel folytatják a mentést, illetve  a kutatást, s megkezdődött a romok eltakarítása, ami minden  valószínűség szerint rendkívül hosszú időt vesz majd igénybe. Az  immár volt levéltár környékét hermetikusan lezárták.

A baleset helyszínérõl készült kép 2009. március 4-én Köln belvárosában, ahol egy nappal korábban összeomlott a Városi Történeti Levéltár épülete. A feltételezések szerint a helyszín alatt zajló metróépítés okozhatta a szerencsétlenséget. A hatóságok
A baleset helyszínérõl készült kép 2009. március 4-én Köln belvárosában, ahol egy nappal korábban összeomlott a Városi Történeti Levéltár épülete. A feltételezések szerint a helyszín alatt zajló metróépítés okozhatta a szerencsétlenséget. A hatóságok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.