Többet kéne aludnunk, hogy egészségesek legyünk

Az amerikai Nemzeti Alvás Alapítvány egy sor neves szakemberrel együttműködve közzétette a különböző életkorú emberek alvásigényének határértékeit.

Azt korábban is lehetett tudni, hogy a túl kevés alvásért súlyos árat fizetünk - depresszió, elhízás, figyelemzavar -, de a túl sok alvás is káros lehet. Charles Czeisler, a Harvard Egyetem professzora által vezetett kutatócsoport több száz tanulmányt vizsgált át, aminek eredményeképp elkészítették az alvásigényre vonatkozó legújabb iránymutatásokat - írja a The Atlantic.

Három hónapos korig az újszülötteknek 14-17 órát kellene aludniuk a korábbi 12-18 órával szemben, a 4-11 hónapos csecsemőknek pedig 12-15 órát javasolnak a korábban 14-15 óra helyett.

Az új ajánlás a 1-2 éves kisgyermekeknek a korábbi 12-14 helyett 11-14, a 3-6 éves óvodáskorúaknak pedig 10-13 órát tanácsolnak.

Nem sok kisiskolás alszik napi 9-11 órát, a tinédzserek között pedig elvétve akad csak olyan, aki 8-10 óra hosszat pihen éjszakánként. A fiatal felnőttek, vagyis a 19 és 24 év közöttieknek a szakemberek véleménye szerint még mindig 7-9 órát kéne aludniuk, akárcsak a 26 és 64 év közötti felnőtteknek. Az idősebb korosztálynak, a 65 év felettieknek naponta 7-8 órányi alvásra lenne szükségük, hogy egészségesek maradjanak.

Bár az alvás hossza alapvetően biológiailag meghatározott, bizonyos társadalmi faktorok - például munkahely vagy éppen a munkanélküliség - hatása kimutatható; a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az aktív dolgozók alszanak a legkevesebbet, 5 perc híján 8 órát, a munkanélküliek viszont akár 8 és felet is.

A családi állapot szintén kihat az alvásidőre: az együtt élő házasok alszanak a legkevesebbet, 8 óra 3 percet, őket a különélők, illetve elváltak követik (8 óra 12 perccel), majd az egyedülállók (8 óra 14 perccel). Legtöbbet az özvegyek alszanak,  a házasokhoz képest 20 perccel többet alszanak általában, ám ez a családi állapotuk mellett a magasabb életkorukból is adódik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.