Ennél rosszabbul nehéz lenne kezdeni egy kémkarriert

A KGB utódszervezetének ötven újonca csoportképet és néhányuk nevét is közzétette a interneten.

Az ötven kém az egész világgal tudatni akarta a nagyszerű hírt, hogy véget ért ötéves kiképzésük és immár teljes jogú tagjai a kémek világának. Ennek jegyében fekete Mercedes terepjárókkal hajtottak végig Moszkván, folyamatosan dudálva. Kocsiikat egy közlekedési rendőr is megállította - írja a The Australian.

Az autókázás olyan feltűnőre sikeredett, hogy a róla készített fényképek és videofelvételek pillanatok alatt felkerültek a netre.

Ezt követően több képet is posztoltak magukról az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) új kémjei. A csoportképeken valamennyiük arca jól látszik, de a netre többük teljes neve is felkerült. A fotók többségét azóta törölték vagy kikockázták, de a tapasztalt szakmabeliek szerint a képeket már eltette magának minden más ország titkosszolgálata.

Az érintetteket most kötelezettségszegéssel vádolják anélkül, hogy egyetlen napot is dolgoztak volna kémként.

A szervezet idősebb generációjának a képviselőit megdöbbentette az eset. Akad, akinek az a véleménye, hogy ezzel bizonyították teljes alkalmatlanságukat. „Az egyik felüket ki kéne rúgni, a másiknak pedig megrovással kellene kezdenie a karrierjét" - jelentette ki Alexander Mihailov nyugalmazott vezérőrnagy. Az egykori titkosszolga szerint az újoncok elárulták a hazájukat.

A kommunizmusban még KGB néven működő szolgálatnak egyes korábbi tagjai szerint nagy presztízse volt, az ország legokosabb embereit vonzotta és magas fizetéseket adott. Ez az eset is azt bizonyítja azonban, hogy a titkosszolgálatoknál nagy a hiány rátermett fiatalokból, hanyatlik a szakma.

Az egyik résztvevő állítólag azt sem érti, mi volt a probléma azzal, hogy nyilvánosan ünnepeltek. „Bérelhettünk volna inkább Volgát és nem Mercedest és akkor senkinek nem szúrt volna szemet a dolog" - idézi az orosz sajtó a jövő nagy kémreménységét. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.