Engednék Facebookozni és skype-olni a rabokat

Egy kísérleti program keretében elérhetővé tenne néhány közösségi média alkalmazást a fogvatartottak számára a brit Igazságügyi Minisztérium által támogatott független Pártfogó Felügyelőség (HMIP).

A szervezet egy új tanulmányában több javaslatot is tesz egy sor intézkedés felülvizsgálatára, melyek a börtönökben fogvatartottak hozzátartozóikkal való kapcsolattartási lehetőségeit érintik.

A Felügyelőség elsősorban azt javasolja, hogy egy kísérleti program keretében a raboknak, megfelelő felügyelet mellett adjanak lehetőséget a Facebook és a Skype használatára.

Az ajánlás szerint a fogvatartottak csak korlátozottan férhetnének hozzá a szolgáltatásokhoz, fejenként összesen 20 személlyel tarthatnák a kapcsolatot (a neveket és számokat nyilvántartják), a videóhívások költségét pedig nekik kellene állniuk. A pénzt vagy a börtönben végzett munkával teremthetik elő, vagy akár kérhetnek a hozzátartozóiktól is apanázst, a lényeg, hogy nem az állam fizetné a számlákat.

A tanulmány szerint a börtönben ülő férfiak és nők felének van 18 évesnél fiatalabb gyermeke. Az intézkedés bevezetésével a HMIP azt szeretné elérni, hogy a gyerekek és gondozóik gyakrabban és könnyebben tudjanak beszélni a börtönben lévő szülővel, mert jelenleg még a női börtönökben sincs elég lehetőség erre.

Felmerült még annak a lehetősége is, hogy a fogva tartó intézményekben mobiltelefonokat biztosítsanak a raboknak (a drog mellett ez a legnépszerűbb csempészáru a börtönökben). A telefonok az intézmény tulajdonában lennének, a számlát viszont a rabok állnák. A készülékeket a fogvatartottak a nap bármely szakában használhatnák, amikor a cellájukban tartózkodnak. A híváslistát persze folyamatosan ellenőriznék - írja a Mirror.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.