Engedélyezték a burkinit az iskolai úszóedzéseken Norvégiában

Nem várt terepe a különböző kultúrák és szokások, a helyi lakosság és a bevándorlók összeütközésének Európában az uszoda. A norvégok és a dánok kompromisszumos megoldást keresnek.

Németországban arról érkeztek hírek, hogy muszlim fiúk lányokat molesztáltak az uszodában. Norvégiában és Dániában pedig az iskolai úszásoktatáson akadt fenn néhány család, akinek vallása szigorúan szabályozza a test fedetlenségének kérdését.

A skandináv államok kompromisszumos megoldással igyekeznek fellépni. A tromsi Finnsnes iskola tantestülete a szülőkkel és a norvég bevándorlási hivatallal is konzultált arról, hogy oldják meg, hogy a muszlim lányok is részt vegyenek az úszásoktatáson - számolt be a Nordlys.

Burkini
Burkini
Tim Wimborne / Reuters

 

- A közoktatási törvény világosan leírja, hogy mit kell tanítani az iskolában. A diákok vagy szüleik - sőt, még én mint igazgató - sem dönthetnek úgy, hogy egyes tárgyakat vagy tevékenységeket nem végeznek el - jelentette ki a Finnes igazgatója. - Ahogyan nem lehet kihagyni a matek órákat, csak mert valaki nem szereti a matematikát, az úszás is része a tantervnek.

Az iskola épp az egyenlőség elvére hivatkozva nem engedi, hogy a muszlim diákok kimaradjanak. - Tisztáztuk a szülőkkel, hogy a vallás nem jelent felmentést az úszás alól. Számunkra nagyon fontos, hogy egyetlen diák se essen el egy olyan lehetőségtől, ami minden más társa számára nyitva áll - magyarázta Espen Hay igazgató.

- Ha a szülők azt szeretnék, hogy a lányaik burkinit viseljenek és ezt a saját pénzükből meg is veszik nekik, akkor ezzel nincs semmi gond, de az úszás órákon részt kell venniük együtt a többiekkel.

Az úszás a szomszédos Dániában is hasonló viták tárgya lett. Ott azt a megoldást találták, ki, hogy a muszlim lányoknak külön oktatást tartanak. A szeparált úszást bevezető klub igazgatója az integráció elfogadásának nevezte a lépést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.