Emelkedik a vízszínt a Közép-Tiszán, növekszik a belvízi elöntések területe

Emelkedik a vízszínt a Közép-Tiszán, növekszik a belvízi elöntések területe a Közép-Tisza vidékén - tudatta a Közép-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője kedden az MTI-vel.

Lovas Attila tájékoztatása szerint jelenleg az igazgatóság területén mintegy 420 kilométer hosszú védvonalon első fokú az árvízi védekezés. Változatlanul első fokú a készültség a szolnoki önkormányzat kezelésében lévő védvonalakon is - tette hozzá. Harmadfokú készültség érvényes a Zagyva Jászberény és Szászberek közötti védvonalán és a Hortobágy-Berettyón Karcag-Kisújszállás térségében, 152 kilométeren. 

A Tisza összes mellékfolyóján emelkedett a vízszint. A folyó Tiszabecsnél kedd reggel tetőzött. Kisköre-alsóig újra árad, az alatta lévő szakaszokon alig változó vízszinteket észlelnek. A jelenlegi árhullám tetőzése a Közép-Tiszán a harmadfokú készültségi szint közelében várható.

A Zagyván vasárnap kialakult újabb árhullám Jászteleknél jelenleg tetőzik. A Tarna végig apad.

A Körösök romániai vízgyűjtőin áradnak a folyók. A Fekete-Körös Antnál a harmadfokú készültségi szintet meghaladó 824 centiméteren tetőzik. 

A Hortobágy-Berettyó ugyancsak árad, emiatt kedden reggeltől Karcag-Kisújszállás térségében az igazgatóság harmadfokúra növelte az árvízvédelmi készültséget, valamint első fokú készültséget rendelt el a Túrkevétől az Árvízkapuig tartó védelmi szakaszon - közölte a védelemvezető. 

Jelezte: a belvízzel elöntött területek nagysága 1200 hektárral 27 150 hektárra nőtt a Közép-Tisza vidékén. Ebből mintegy 8550 hektár vetés, 6400 hektár szántó. Az érintett szakaszokon az elmúlt 24 órában több mint 5,3 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba 44 torkolati szivattyútelep és 13 mobil szivattyú. 

Továbbra is másodfokú készültség van érvényben kilenc belvízvédelmi szakaszon.  

A vízgazdálkodási társulatok közül a mirhó-kisfoki, a Jászkisér és vidéke, a mezőtúr-tiszazugi és a nagykunsági tart fenn másodfokú készültséget. A belterületi szakaszok védelme érdekében Jászalsószentgyörgy, Fegyvernek és Tápiószőlős önkormányzata első fokú, Tomajmonostora, Tiszaug, Jásztelek és Alattyán helyhatósága  másodfokú készültséget rendelt el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.