Emberöléssel vádolt hajléktalan pár pere kezdődött ma

Megkezdődött csütörtökön a Fővárosi Törvényszéken annak a hajléktalan férfinak és élettársának a pere, akik 2009 szilveszterén leszúrták egy szintén hajléktalan ismerősüket.

A hajléktalan párt mint társtetteseket a Fővárosi Ügyészség emberölés bűntettével vádolja. A per csütörtökön első fokon Cserni János büntetőtanácsa előtt kezdődött meg.

A vádat ismertetve Somodi János ügyész elmondta: a bűnügy mindhárom, hajléktalan szereplője italozó életmódot folytatott. V. Gábor Tamás és élettársa, Cs. Ildikó a József-hegyi kilátó környékén felállított sátorba hívta M. Zoltánt 2009 szilveszterén óévet búcsúztatni. Aznap is mindannyian ittak. Miközben V. Gábor Tamás krumplit pucolt a sátor előtt, a nő és M. Zoltán odabenn szóváltásba keveredett, a férfi késsel hadonászott. A sátorba belépő V. Gábor Tamás kicsavarta a kezéből a kést és egyszer mellkason szúrta a másik férfit. Eközben Cs. Ildikó kétszer hátba szúrta M. Zoltánt egy másik késsel. A sértett a sérülések következtében meghalt.

Az összerogyott férfit a sátor belsejébe húzták, betakarták. Nem sokkal később egy ismerős érkezett étellel a hajléktalan párhoz. Miután a vádlottak elmondták a nőnek, hogy M. Zoltán meghalt, az értesítette a mentőket, akik azonban már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

V. Gábor Tamás a bíróság előtt bűnösnek vallotta magát, de hozzátette, nem szándékosan követte el a tettét; azt  azzal indokolta, hogy M. Zoltán kést fogott élettársára.

Cs. Ildikó azt vallotta: nem emlékszik arra, hogy megszúrta M. Zoltánt, az akkor történtek kiestek az emlékezetéből. Állítása szerint arra sem emlékszik, M. Zoltán élt-e még, amikor ő hátba szúrta, és állt vagy feküdt a férfi a szúrás pillanatában. Elmondta, hogy korábban többször is veszekedtek M. Zoltánnal, aki bántalmazta is őt.

Az ügyész mindkét vádlottól azt akarta megtudni, miért szúrták meg M. Zoltánt, akinél akkor már nem volt kés, s aki láthatóan gyengébb fizikumú volt, mint V. Gábor Tamás. A vádlottak a késszúrásokat azzal indokolták, hogy féltették egymás életét.

Cserni János ismertette a véralkohol-vizsgálat eredményét, mely szerint Cs. Ilidkó vérében 0,034, míg V. Gáboréban 1,084 ezrelék volt az alkohol. Mindkét vádlottnál ennél súlyosabbak voltak azonban a klinikai tünetek - tette hozzá a bíró.

A nő, aki egykor a mentőket értesítette - miután felidézte a 2009 szilveszterén történteket - M. Zoltánt bohókás embernek írta le, akit elmondása szerint sosem látott verekedni. Cs. Ildikótól viszont úgy tudta, hogy V. Gábor Tamás bántalmazta őt.

Az igazságügyi elmeszakértők mindkét vádlott esetében azt állapították meg, hogy azok nem szenvednek kóros elmeállapotban. Kimondták ugyanakkor, hogy V. Gábor Tamás alkoholfüggő.

A per március elsején orvosszakértő meghallgatásával folytatódik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.