Emberöléssel vádolják Michael Jackson orvosát

A popsztár legalább húsz perce halott volt, amikor a mentők kiérkeztek a másfél évvel ezelőtti riasztásra. Dr. Murray-nek súlyos szakmai mulasztásokat rónak fel.

Gondatlanságból elkövetett emberölésért, perben kell felelnie a 2009 júniusában történtekért Conrad Murray-nek, Michael Jackson orvosának. Az illetékes Los Angeles-i bíró hatnapos előzetes meghallgatás után döntött így, elég bizonyítékot látva felsorakozni ahhoz, hogy elítéljék. Az ügyészek már csaknem egy éve vádat emeltek a közismerten alvászavarban szenvedő popsztár kezelőorvosával szemben, súlyos gondatlanságot róva fel neki az igen erős, rendszerint műtéteknél használt szedatív alkalmazásában.

Murray - akinek egyben praktizálási engedélyét is bevonták - továbbra is ártatlannak mondta magát, de védekezése több ponton is megdőlt. A szakvéleményekből ugyanis az derült ki, hogy "Jacko" már legalább húsz perce halott volt, amikor a mentők kiérkeztek; ez márpedig pár perc alatt megtörtént a riasztást követően. Murray ellenben azt állította: egy perccel korábban még lélegzett.

Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indítanak pert a 2009 júniusában elhunyt Michael Jackson személyes orvosa, Conrad Murray ellen
Doctor Conrad Murray, the late Michael Jackson's personal physician, arrives at the Los Angeles Superior Court Airport Branch Courthouse to face involuntary manslaughter charges in the death of Michael Jackson in Los Angeles, in this February 8, 2010 file photo. A judge ordered Murray to stand trial on a charge of involuntary manslaughter in the pop star's death January 11, 2011. REUTERS/Danny Moloshok/Files (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT PROFILE CRIME LAW)

Nem fogadták el a doktor ügyvédjeinek azt az érvét sem, hogy Jackson adta volna be magának az általa "amnéziatejnek" nevezett propofolt, miközben Murray épp a mosdóba távozott, ezért nem tartózkodott a hálószobában. - Ez olyan, mintha egy heroinfüggő mellett otthagyna egy fecskendőt, majd kisétálna - mondta az egyik anaszteziológus tanú, más megszólaltatott szakértők véleményével egybevágóan.

- Amilyen szinten ellátta a beteget, ezt akkor is emberölésnek nevezném, ha nem ő adta be a szert - fogalmazott a megyei igazságügyi orvosszakértő. Jackson akkora adagot kaphatott a szedatívból, amennyit egy komoly műtétnél adnak be, olyankor viszont mesterségesen segítik a légzést, ami ezúttal elmaradt. Más kérdés, hogy a légzés leálltát követően Murray újraélesztéssel próbálkozott, de ebben is mulasztást vetnek a szemére: az ágyon hajtotta végre, miközben a szakmai protokoll kemény felületet ír elő erre. - Michael a tökéletesen alkalmatlan, inkompetens és vakmerő Murray doktor miatt nem lehet ma a körünkben - vont mérleget az ügyész az orvosról. A bíró már korábban bevonta az útlevelét, miután az ügyész attól tartott: szülőföldjére, Grenadára szökik, vagy Trinidadra, ahol gyerekkorát töltötte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.